pi膮tek, 15 lipca 2016

tofurnik mango z musem truskawkowym (bez pieczenia)


Latem mam mniejsz膮 ochot臋 aby odpala膰 piekarnik i piec ciasta. Jednak ochota na ciasta jest tak samo du偶a jak w inne pory roku... :D Co zatem zrobi膰? Ciasto bez pieczenia! Idealne rozwi膮zanie na lato :) Tym razem postanowi艂am przygotowa膰 m贸j pierwszy tofurnik na zimno! I jak na pierwszy wyszed艂 przepyszny! Idealna konsystencja, orze藕wiaj膮cy, a po艂膮czenie truskawek z mango jest po prostu cudowne! Owsiano-偶urawinowy sp贸d r贸wnie偶 艣wietnie pasuje do ca艂o艣ci. To na pewno nie b臋dzie ostatni tofurnik na zimno jaki zrobi艂am! :) 
A jakie s膮 Wasze ulubione ciasta bez pieczenia? :)









TOFURNIK MANGO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
NA OWSIANO-呕URAWINOWYM SPODZIE
tortownica 18cm


sp贸d;
100g p艂atk贸w owsianych (w razie potrzeby - bezglutenowych)
50g suszonej 偶urawiny
50g dojrza艂ego banana

Wszystkie sk艂adniki umieszczamy w mikserze i miksujemy do momentu po艂膮czenia sk艂adnik贸w i otrzymania lepi膮cej masy. T膮 mas膮 wylepiamy sp贸d tortownicy 18cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Wk艂adamy do lod贸wki na ok. 30 minut.

masa "serowa":
300g tofu naturalnego Polsoja
200g puree z mango* (u偶y艂am TEGO puree ze sklepu frisco.pl)
10g agaru (ok. 2 艂y偶ki)
50ml soku z cytryny
80g erytrolu (lub ksylitolu / cukru)

*u偶y艂am gotowego puree, kt贸re w swoim sk艂adzie zawiera艂o cukier i by艂o bardzo s艂odkie, wiec doda艂am do masy "serowej" jedynie 80g erytrolu, je艣li u偶ywacie po prostu zmiksowanego 艣wie偶ego mango, b臋dzie trzeba doda膰 wiecej wybranej substancji s艂odz膮cej

Tofu, puree z mango, sok z cytryny i erytrol (lub inny wybrany s艂odzik) miksujemy na g艂adk膮 mas臋. Przek艂adamy ca艂o艣膰 do garnka, dodajemy agar i ciagle mieszaj膮c doprowadzamy do zagotowania. Nast臋pnie wylewamy mas臋 na wcze艣niej przygotowany sp贸d, studzimy i wk艂adamy do lod贸wki do zastygni臋cia.

mus:
150g truskawek
lekko czubata 艂y偶eczka agaru

Truskawki myjemy i miksujemy na g艂adk膮 mas臋. Przek艂adamy do garnuszka, dodajemy agar i zagotowujemy. Mus truskawkowy wylewamy na wierzch zastygni臋tej masy "serowej" i ponownie odstawiamy tofurnik do zastygni臋cia (mus nie zastygnie do ko艅ca). Przechowujemy w lod贸wce. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

8 komentarzy:

  1. Nawet by艣my go nie kroi艂y tylko jad艂y 艂y偶eczkami prosto z tacy :D Bez pieczenia to uwielbiamy jeszcze musy z awokado na s艂odko :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Mocno owocowy. Bardzo mi si臋 podoba!

    OdpowiedzUsu艅
  3. Wygl膮da pi臋knie :) jeszcze nie mia艂am okazji pr贸bowa膰 tofu, jak sprawdza si臋 w serniku? :>

    OdpowiedzUsu艅
  4. Czym zast膮pi膰 agar?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie da si臋 go niczym zast膮pi膰 ;(

      Usu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna