Kolejny post z kolei o muffinkach? I znów z mąką kokosową?
No cóż, tak je polubiłam, że inaczej być nie mogło ;) Tym razem już nie w letniej wersji,
a bardziej całorocznej, czy nawet jesiennej. Zrobione zostały na bazie musu jabłko-mango, który
polubiłam od pierwszego spróbowania i pomyślałam, że bardzo dobrze powinien sprawdzić się w muffinkach. Po pierwsze nadaje im smak, a po drugie pełni także rolę zastępnika jajka :)
Mus jabłko-mango możecie kupić w sklepie alfa-koszyk >>KLIK<< (lub w Rossmanie ;))
KOKOSOWE MUFFINY MANGO-JABŁKO
ok. 6 sztuk
75g mąki jaglanej
30g mąki kokosowej
łyżka mielonego lnu
150g musu mango-jabłko >>KLIK<<
150ml mleka roślinnego
100g erytrolu lub ksylitolu (lub innego ulubionego zastępnika cukru)
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąki, len mielony, proszek do pieczenia, sodę i erytrol mieszamy w misce. Dodajemy mus z mango i stopniowo, ciągle mieszajac dolewamy mleko. Przekładamy ciasto do silikonowych foremek na muffiny i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150*C. Pieczemy ok. 10-15 minut, następnie zwiększamy temp. do 180*C i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy muffinki z foremek i pozostawiamy do ostudzenia na kratce. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA!
:)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
Muszą być smaczne, mniam ...
OdpowiedzUsuńSą, są... ;)
UsuńNiedawno robiłam ciasto jaglane z dodatkiem musu jabłkowego, więc Twoje muffinki też na pewno by mi smakowały. Zwłaszcza, że kocham wszystko co kokosowe :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam kokos :) Polecam Ci te muffinki :)
UsuńNa pewno przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSuper! Polecam :) Daj znać jak wyszły :)
UsuńMuffinki wyglądają pysznie, mus z mango zresztą też :)
OdpowiedzUsuńObie te rzeczy jak wyglądają, tak smakują :)
UsuńWypróbuje, gdyż od niedawna eksperymentuje z wegańskimi przepisami :) Właśnie zajadam ciasto marchewkowe z mąką owsianą i polewą z tahini :)
OdpowiedzUsuńSuper, że eksperymentujesz :) Powodzenia i polecam również moje przepisy :)
UsuńJak extra wypieczone! Muszą być naprawdę pyszne :D
OdpowiedzUsuńTakie są! :)
UsuńWszystko mam, ale brakuje mąki kokosowej :P z innej też wyjdą? ;)
OdpowiedzUsuńMąka kokosowa jest dość specyficzna, ponieważ jest bardzo chłonna. Możesz zmielić bardzo drobno wiórki kokosowe ale polecam uzyć ich 2x więcej niż wspomnianej mąki kokosowej, czyli 60g :) Pozdrawiam.
UsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyglądają <3 Ja zazwyczaj robię na bazie startych jabłek, ale z takim musem muszą być jeszcze bardziej delikatne. I to mango <3
OdpowiedzUsuń