piątek, 12 sierpnia 2016

kokosowe muffinki z malinami i jagodami (bez glutenu, tłuszczu i cukru)


Lato na chwilę nas opuściło, jednak aby utrzymać letnią atmosferę mam dla Was bardzo letnie muffinki :) Z dodatkiem malin i jagód - uwielbiam te owoce! ♥ Idealnie się one komponują ze smakiem kokosa! :) Muffinki wyszły bardzo sycące i naładowane owocami - takie jak lubię :) Ze względu na mąkę kokosową mają specyficzną strukturę i są lekko suche, ale mimo wszystko przepyszne! Upieczcie je koniecznie zanim sezon na te cudowne owoce dobiegnie końca... :( 









KOKOSOWE MUFFINKI Z MALINAMI I JAGODAMI
(BEZ GLUTENU, TŁUSZCZU I CUKRU)
ok. 10-12 muffinek


75g mąki gryczanej
75g mąki owsianej
60g mąki kokosowej
15g nasion chia + ok. 50-60ml mleka roślinnego
ok. 300ml mleka roślinnego (lub więcej jeśli masa będzie "sucha")
150g erytrolu / ksylitolu
120g malin
120g jagód
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki octu jabłkowego

Chia mieszamy z mlekiem i odstawiamy na ok. 10 minut do napęcznienia. Mąki, erytrol oraz proszek i sodę przesiewamy do miski i mieszamy. Dodajemy napęczniałe chia, a następnie część mleka i mieszamy dolewając pozostałe mleko do odpowiedniej konsystencji (będzie gęsta, ale nie powinna być "sucha"). Dodajemy ocet jabłkowy i mieszamy. Następnie dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do foremek na muffiny* i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150*C. Pieczemy ok. 10-15 minut, zwiększamy temp. do 180*C i pieczemy ok. 25-30 minut do "suchego patyczka". Przechowujemy w lodówce do 3 dni. Smacznego! :) 

*ponieważ muffiny nie mają tłuszczu, a w dodatku zawierają mąkę kokosową mogą być problematyczne jeśli chodzi o wyjmowanie ich z papierowych papilotek. Dlatego polecam upiec je w foremkach silikonowych. 



PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

6 komentarzy:

  1. Poproszę dwie sztuki do przedpołudniowej kawy!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie też jagodowo, super :)

    Bloga znam i bacznie obserwuje, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis :) bardzo spodobał mi się blog, już dodany do obserwowanych :):) Pozdrawiam Agnieszka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają genialnie. Zjadłabym chyba cała blachę za jednym zamachem. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała mieszanka mąk i do tego nasze ulubione owoce <3

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna