pi膮tek, 23 pa藕dziernika 2020

brookie - brownie czy ciastko? w zdrowej wersji // healthy brookies (half brownie - half cookies), sugar free & high protein


 E N G L I S H  B E L O W

Wega艅ska restauracja w kt贸rej pracuje jest do艣膰 s艂awna z tzw. "brookies", kt贸re s膮 po艂膮czeniem czekoladowych brownie i ciasteczek z kawa艂kami czekolady. S膮 na prawde pyszne, i nie dziwi mnie 偶e tak wielu naszych klient贸w je uwielbia i cz臋sto po nie wraca. Jak to na brownie czy ciastka przysta艂o, s膮 jednak do艣膰 bogate w cukier oraz t艂uszcz, przez co przesadna ilo艣膰 brookies nie jest bardzo dobrym pomys艂em... Nie ma co si臋 martwi膰, stworzy艂am zdrow膮 wersj臋 tego wypieku, kt贸ra jest r贸wnie偶 przepyszna, a co najlepsze - bez cukru i oleju (a tak偶e bezglutenowa). Raz na jaki艣 czas tradycyjne brookies, a gdy czujemy si臋 zas艂odzeni - na ratunek przychodzi ich zdrowa ods艂ona ;) 





BROOKIES

8 kawa艂k贸w


cz臋艣膰 brownie:

70g m膮ki sojowej

25g ciemnego kakao

140ml mleka ro艣linnego (u偶y艂am owsianego)

75g erytrolu (lub innej wybranej substancji s艂odz膮cej, np. ksylitol lub cukier je艣li nie zale偶y Ci na wersji bez cukru)


W misce mieszamy m膮k臋, erytrol (lub inny s艂odzik) oraz kakao, nast臋pnie dodajemy mleko mieszaj膮c do uzyskania w miar臋 g臋stej i g艂adkiej konsystencji. Przek艂adamy mas臋 do formy do pieczenia i pieczmy 15 minut w 180*C. W mi臋dzy czasie przygotuj cz臋艣膰 ciasteczkow膮.


cz臋艣膰 ciasteczkowa:

250g fasoli bia艂ej lub ciecierzycy (u偶y艂am fasoli Ja艣)

50g mas艂a orzechowego lub z nerkowc贸w 

40g wega艅skiej od偶ywki bia艂kowej (u偶y艂am o smaku s艂onego karmelu, waniliowa te偶 si臋 sprawdzi) - wersja bez od偶ywki - 40g zmielonych drobno p艂atk贸w owsianych lub gotowej m膮ki owsianej

50g erytrolu (lub innej wybranej substancji s艂odz膮cej, np. ksylitol lub cukier je艣li nie zale偶y Ci na wersji bez cukru)

45g chips贸w czekoladowych lub posiekanej czekolady


Fasol臋 i mas艂o orzechowe blendujemy na g艂膮dk膮 mas膮, nast臋pnie dodajemy pozosta艂e sk艂adniki i mieszamy dok艂adnie, masa powinna by膰 bardzo g臋sta, tak 偶e mo偶na formowa膰 j膮 d艂o艅mi, je艣li jest za rzadka, dodajemy wi臋cej od偶ywki bia艂kowej/m膮ki owsianej. Mas臋 ciasteczkow膮 wyk艂adamy na upieczon膮 mas臋 brownie, wk艂adamy form臋 ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 minut. Smacznego! :)



E N G L I S H  V E R S I O N

The vegan restaurant where I work is quite famous for Brookies, which are a combination of brownie and cookie; the bottom layer is a brownie, and the top layer is a choc chip cookie. They are soooo tasty and I'm not surprised so many customers return especially just for them! Although, both brownies and cookies are quite high in fat and sugar so it might not be the best idea to eat Brookies every day, unfortunately... Don't you worry, though, as I came up with a healthier version of them, which is sugar, gluten, and oil free and just as yummy! So, when you feel too sickly from regular Brookies, try these from this recipe! ;)


BROOKIES

8 pieces


brownie layer:

70g soy flour

25g cocoa powder

140ml plant-based milk (I use unsweetened oat)

75g erythritol (or other sweetener of your choice)


In a bowl mix together the flour, erythritol (or other sweetener of your choice), and cocoa powder, then while stirring, add the milk until you reach a smooth and thick batter. Transfer the brownie batter into a baking tin and bake for 15 minutes in 180*C. Meanwhile, prepare the cookie layer.


cookie layer:

1 tin (240g after draining) butter beans or chickpeas

50g nut butter (peanut or cashew nut butter will work best; I used THIS ONE by nutcessity)

40g vegan protein powder (I used salted caramel flavour, vanilla would work nicely too, or if you don't want to use protein powder you can substitute it for finely blended oats/oat flour)

50g erythritol (or other sweetener of your choice)

45g chocolate chips


Blend the beans/chickpeas and nut butter until smooth, then mix with the rest of the ingredients; the mixture should be thick so you can shape it with your hands; if it's not thick enough add more protein powder/oat flour. Scoop tablespoons of the cookie dough and flatten with your hands and lay over the top of the brownie layer. It's best to drop flattened pieces of cookie dough evenly over the brownie layer and then press lightly with your fingers to adhere them to each other. Place the baking tin back in the oven and bake for another 30-35 minutes until the top is golden brown. Let it cool down and cut into squares. Enjoy! :)


1 komentarz:

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna