wtorek, 12 lipca 2016

dżem malinowy


Sezon na domowe przetwory czas rozpocząć :) Od kilku lat jem tylko domowe dżemy, te sklepowe ani razu nie pojawiły się w moim domu. Na blogu jest już sporo przepisów na różne dżemy - >>KLIK<< . Robię je z dwóch podstawowych składników - owoców i cukru. Nie używam żadnych żel-fixów które są całkowicie zbędne! Jeśli dżem wydaje się zbyt rzadki dodaję jedynie odrobinę agaru (tak jak w dzisiejszym :)). Używam zwykłego białego cukru, ponieważ i tak moje dżemy są bardzo nisko-słodzone, więc odrobina cukru jeszcze nikogo nie zabiła ;) Możecie oczywiscie użyć ksylitolu lub innego ulubionego słodzidła ;)

piątek, 8 lipca 2016

obłędny mus czekoladowy


Ten mus to dzieło przypadku...I kolejne potwierdzenie tego, że improwizowane przepisy są najlepsze! ;) Jakiś czas temu na promocji kupiłam śmietankę sojową do deserów i....zupełnie o niej zapomniałam...Gdy sobie o niej przypomniałam okazało się, że nie ma już na co czekać i jak najszybciej trzeba ją zużyć! Mus wykonuje się błyskawicznie, potem wystarczy jeszcze trochę go schłodzić i przepyszny deser gotowy! Niezwykle kremowy...po prostu obłedny! Całą rodziną się nim zachwycaliśmy i jestem pewna, że nikt nigdy nie wpadłby na to, że jest on całkowicie wegański! Być może do najzdrowszych nie należy, ale raz na jakiś czas można zaszaleć i pozwolić sobie na taką przyjemność ;) Co prawda sezon na truskawki na już dobiega końca, jednak mozna je jeszcze znaleźć na straganach lub ewentualnie użyć innych sezonowych owoców - teraz polecam maliny!


czwartek, 7 lipca 2016

wegańscy ulubieńcy czerwca


Zapraszam Was wszystkich do obejrzenia moich Ulubieńców Czerwca
Jak zazwyczaj - kosmetyki i jedzenie :)
Piszcie jacy są Wasi ulubieńcy czerwca! :))



sobota, 2 lipca 2016

sezonowy jadłospis (8) - wegański i bezglutenowy


Lato to najlepsza pora roku <3 Kocham tę pogodę, a przede wszystkim wysyp pysznych
warzyw i owoców <3 Staram się teraz jeść ich jak najwięcej i jak najlepiej wykorzystać sezon :)
To właśnie możecie zobaczyć w moim najnowszym filmiku What I Eat In a Day z całodniowym wegańskim oraz bezglutenowym, i do tego sezonowym jadłospisem :) Zapraszam do oglądania!
Jakie są Wasze ulubione sezonowe warzywa i owoce? :)


piątek, 1 lipca 2016

płatki amarantusowe z truskawkami i tahini


Kolejny sezonowy przepis na śniadanie :) Tym razem...płatki amarantusowe! Czyli coś dla fanów amarantusa lub osób lubiących nowe doznania smakowe ;) O ile samego w sobie amarantusa jakoś nigdy szczególnie nie uwielbiam, to płatki posmakowały mi o wiele bardziej! Są delikatniejsze - w strukturze i w smaku. Bardzo dobrze smakują na słodko. Ja połączyłam je z truskawkami i tahini, która dodała całości świetnego charakteru! Na prawdę polecam ten dodatek! ♥ 
Zarówno płatki amarantusowe jak i tahini pochodzą ze sklepu internetowego www.frisco.pl :)


INSTAGRAM @plantbasedmartyna