czwartek, 31 marca 2016

VLOG - moja pierwsza wegańska wielkanoc


Jak minęły Wam święta? Mam nadzieję, że spędziliście je miło i smacznie w rodzinnym gronie :)
Tegoroczne święta Wielkiejnocy były moimi pierwszymi wegańskim (i drugimi wegetariańskimi), ale poszło mi całkiem nieźle ;) Przygotowałam: mini-babki kakaowo-pomarańczowe, mazurka owsiano-bananowe z jaglaną czekoladą (tym razem posypałam go wiórkami), pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki oraz (mniej światecznie :)) szarlotkę.
Rodzina chętnie kosztowała moje wypieki i nikt nie poznał się, że są wegańskie! :) 
Nagrałam dla Was wielkanocny VLOG więc serdecznie zachęcam do obejrzenia, jeśli ciekawi Was, jak wyglądał ten dzień z mojego punktu widzenia :) 

P.S. DZIĘKUJĘ ZA 300 SUBSKRYPCJI NA YOUTUBE! ♥♥♥  DOŁĄCZ DO OBERWATORÓW I SUBSKRYBUJ MÓJ KANAŁ NA YT >>KLIK<<

oglądaj w HD! :)

wtorek, 29 marca 2016

granola malinowa z migdałami


Dawno na blogu nie było żadnego przepisu na granolę ;) Jest ich tutaj już sporo, a mi jeszcze nie kończą się pomysły! :) Uwielbiam jeść ją z jogurtem sojowym lub mlekiem migdałowym ♥ A także posypywać nią owsiankę czy inne pyszności :) Tym razem, w tęsknocie za latem wykonałam granolę o malinowym smaku...Lato już coraz bliżej! 


Post powstał we współpracy ze Zdrowożercami więc mój przepis na granolę malinową z migdałami znajdziecie na zdrowozercy.pl >>KLIK<<

sobota, 26 marca 2016

kakaowo-pomarańczowe mini-babki (idealne do koszyczka!)


Wielkanoc już jutro więc czas najwyższy upiec wszystkie pasztety, mazurki i babki...Jeśli jednak jeszcze nie macie gotowych wszystkich wypieków koniecznie spróbujcie tych mini-babek! Lubicie połączenie kakao i pomarańczy? Tym bardziej to przepis dla Was! Ja uwielbiam to połączenie ♥ Te mini-babki smakują jak czekolada z dodatkiem skórki pomarańczy! Są wilgotne i mięciutkie, a nasiona chia (użyte w zastępstwie jajka) delikatnie chrupią między zębami. Jeśli nie macie mini foremek na babki możecie podwoić lub potroić składniki i upiec jedną dużą babkę. Wtedy pieczcie ją ok. 1h w 180*C (do "suchego patyczka") :) 

piątek, 25 marca 2016

owsiany mazurek z czekoladowym kremem jaglanym i krwistymi pomarańczami


Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis (nie tylko) na Wielkanoc :) Poza wielkanocnym sezonem również śmiało możecie wykonać ten wypiek i nazwać go po prostu tartą, a nie mazurkiem :)
Szczerze mówiąc nie wiem, jak smakuje prawdziwy mazurek, bo w moim domu nigdy nie było tradycji pieczenia mazurków. Może to i dobrze, bo dzieki temu, że nie znam pierwotnego smaku, bo czuję się swobodniej eksperymentując :) A poniższy przepis przepis był dużą improwizacją...Za to jaką pyszną!


środa, 23 marca 2016

cukiniowa lasagne z wegańskim sosem bolognese


Jakiś czas temu podrabiałam tradycyjne Spaghetti Bolognese, a dzisiaj przyszedł czas na...lasagne! :)
Będzie to dość nietypowy przepis, bo makaron zamieniłam tutaj na cukinię. Nigdy nie jadłam tradycyjneJ lasagnii, ale za to ta innowatorska wersja bardzo mi posmakowała :) Sos z użyciem mielonego tofu od Polsoi do złudzenia imituje mięso, a płatki drożdżowe nadają lekko serowego posmaku. Dodatkowo możecie zjeść o kawałek więcej, bo dzięki zamianie makaronu na cukinie danie jest bardziej "fit" :D

INSTAGRAM @plantbasedmartyna