sobota, 12 grudnia 2015

szybkie pierniczki (miekkie)


Kiedy ten czas zleciał? Za niecałe dwa tygodnie będą Święta! :o A ja jeszcze żadnego nowego świątecznego przepisu nie dodałam na bloga... :D Aleeee już pędzę ze świątecznymi przepisami :) Na pierwszy ogień - szybkie pierniczki. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że nie wymagaja leżakowania - możecie upiec je nawet dzień przed Świętami :) Są mocno korzenne, dzięki domowej przyprawie do piernika (na którą przepis znajdziecie >>TUTAJ<<), mięciutkie i pyszne :) Śmiało możecie je polukrować, a będą wyglądać jeszcze piękniej! :) 




Zapraszam też do obejrzenia nowego wydania magazynu Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej, który współtworzę wraz z innymi bloggerami. Jest to wydanie świąteczne. Znajdziecie w nim dwa moje przepisy jako propozycje na wegańskie i bezglutenowe Święta :) Poza tym jest tam też masa innych przepisów, oraz ciekawych artykułów. Aby przejsć do magazynu kliknij >>TUTAJ<< lub na okładkę poniżej :)





SZYBKIE, MIĘKKIE PIERNICZKI 
ok. 30-40 ciastek (w zaleznośni od foremki)


180g mąki gryczanej
50g mąki ryżowej
20g mąki ziemniaczanej
łyżka mielonego lnu (siemienia lnianego) + 4 łyżki ciepłej wody
¼ szklanki ksylitolu (lub cukru)
20g melasy trzcinowej
30g syropu z agawy (lub sztucznego miodu)
płaska łyżeczka kakao naturalnego
40g margaryny roślinnej, miękkiej
50ml mleka roślinnego (+/-)
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej

Do miski przesiewamy mąki, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mielony len łączymy z wodą i ostawiamy na ok. 3 minuty. Do miski dodajemy ksylitol (lub cukier), melasę, syrop z agawy (lub sztuczny miód), margarynę, wcześniej przygotowany len mielony i zagniatamy ciasto. Jeśli jest suche dodajemy partiami mleko roślinne. Wyrabiamy ciasto do momentu otrzymania plastycznej masy, która nie będzie się bardzo lepić. Następnie rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na ok. 1cm grubości. Dowolnymi foremkami wycinamy kształty i układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie trzeba pozostawiać miedzy nimi dużych ostępów.  Wkładamy blachę z ciasteczkami do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 10-15 minut. Po wystudzeniu można pierniczki polukrować lub oblać czekoladą. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

8 komentarzy:

  1. Pierniczki przygarnęłybyśmy z ogromną ochotą :D Nie odeszłybyśmy od nich dopóki ostatni nie byłby zjedzony xD
    A magazyn przeglądałyśmy już wcześniej i najbardziej zainteresował nas przepis na kutię i sero-makowiec :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie zrobiłam jeszcze nic świątecznego, a czas goni, więc takie szybkie pierniczki byłyby idealnym rozwiązaniem :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pierniczki. Swoje już dziś zaczęłam robić, ale Twój przepis wydaje się ciekawy. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po co aż tyle rodzai cukrów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla konsystencji ciasta oraz (w przypadku melasy) korzennego aromatu. Gdyby dodać tylko sypki cukier (tutaj ksylitol) ciasto byłoby za suche, a gdyby dodać tylko syrop lub melase byłoby za mokre i nie dałoby sie wałkować

      Usuń
  5. czy z syropem daktylowym rowniez wyjdzie? jak proporcjami zamienic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie :) Możesz zastąpić melasę oraz syrop z agawy tym daktylowym - aby płynne składniki się zgadzały :) Jeśli będziesz chciała zastąpować syr. daktylowym również ksylitol będzie trzeba dosypać wiecej mąki, bo ciasto będzie rzadsze, więc nie polecam zastępować sypkiej subst. słodzącej :)

      Usuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna