wtorek, 29 grudnia 2015

bezglutenowe uszka do barszczu - ryzowe i gryczane


Aby nie by艂o tak s艂odko dzisiaj mam dla Was przepis na co艣 s艂onego - uszka do barszczu :)
W tamtym roku na Wigili臋 robi艂am uszka z m膮ki pszennej - przepis >>KLIK<< jednak nied艂ugo po tym zrezygnowa艂am z glutenu i w tym roku barszczyk jedli艣my z uszkami ry偶owymi oraz gryczanymi. W ramach eksperymentu zrobi艂am dwa rodzaje uszek i teraz napisz臋 Wam co nieco o moich odczuciach. Je艣li chodzi o uszka ry偶owe s膮 one delikatniejsze w smaku, aczkolwiek gorzej pracowa艂o mi si臋 z ciastem - bardziej p臋ka艂o i bylo mniej elastyczne, uszka z m膮ki gryczanej maj膮 lekki posmak gryki, ale 艂atwiej lepi艂o si臋 niego uszka. Mi smakuj膮 obie wersje, tak wiec i obie Wam polecam, aczkolwiek mo偶ecie wybra膰 jedn膮 z nich dostosowuj膮c do swoich preferencji smakowych :)





FARSZ DO USZEK
wystarcza na ok. 50-60 uszek


20g suszonych grzyb贸w
150g pieczarek
ma艂a cebula (ok. 60g)
z膮bek czosnku przecisni臋ty przez prask臋
艂y偶ka oleju
s贸l i pieprz do smaku

Grzyby namoczy膰 przez noc, nast臋pnie prze艂o偶y膰 wraz z wod膮 w kt贸rej si臋 moczy艂y do garnka i gotowa膰 ok. 10-15 minut. Drobno posieka膰. Pieczarki umy膰, obra膰 i r贸wnie偶 drobno posieka膰, tak samo i cebul臋. Na patelni rozgrza膰 艂y偶k臋 oleju i wrzuci膰 cebul臋, sma偶y膰 do momentu a偶 si臋 zez艂oci, nast臋pnie doda膰 czosnek, grzyby i pieczarki i sma偶y膰 dop贸ki nie wyparuje z nich ca艂a woda. Doprawi膰 sol膮 i pieprzem do smaku, ostudzi膰.





USZKA RY呕OWE
ok. 25 uszek


100g m膮ki ry偶owej
80g m膮ki ziemniaczej
艂y偶ka oleju
100-130ml gor膮cej wody
1/2 - 1 艂y偶eczki soli

M膮ki przesia膰 na stolnic臋, zrobi膰 wg艂臋bienie, doda膰 s贸l, a nast臋pnie powoli dodawa膰 wod臋 (siekaj膮c ca艂y czas ciasto no偶em) kontroluj膮c konsystencj臋. Po dodaniu wody zagnie艣膰 ciasto r臋kami pod koniec dodaj膮c olej. Od razu rozwa艂kowa膰 ciasto na ok. 0,5cm (delikatnie podsypuj膮c m膮k膮) i za pomoc膮 kieliszka wycina膰 k贸艂ka. Na 艣rodek k贸艂ka nak艂ada膰 farsz (nie za du偶o bo uszka b臋d膮 p臋ka膰), zlepia膰 jak pierogi, a nast臋pnie zlepi膰 jeszcze ko艅ce obu bok贸w. Nale偶y gotowa膰 uszka jak najszybciej po ich zrobieniu, bo szybko wysychaj膮. Wrzucamy uszka na wrz膮c膮 lekko osolon膮 wod臋 z dodatkiem 艂y偶ki oleju i gotujemy na 艣rednim ogniu ok. 3 minuty. Uszka mo偶emy mrozi膰. Smacznego! :)





USZKA GRYCZANE
ok. 30 uszek


130g m膮ki gryczanej
20g m膮ki ziemniaczanej
艂y偶eczka mielonego lnu
艂y偶ka oleju
100ml gor膮cej wody

M膮ki wraz z lnem mielonym przesia膰 na stolnic臋, zrobi膰 wg艂臋bienie, doda膰 s贸l, a nast臋pnie powoli dodawa膰 wod臋 (siekaj膮c ca艂y czas ciasto no偶em) kontroluj膮c konsystencj臋. Po dodaniu wody zagnie艣膰 ciasto r臋kami pod koniec dodaj膮c olej. Od razu rozwa艂kowa膰 ciasto na ok. 0,5cm (delikatnie podsypuj膮c m膮k膮) i za pomoc膮 kieliszka wycina膰 k贸艂ka. Na 艣rodek k贸艂ka nak艂ada膰 farsz (nie za du偶o bo uszka b臋d膮 p臋ka膰), zlepia膰 jak pierogi, a nast臋pnie zlepi膰 jeszcze ko艅ce obu bok贸w. Nale偶y gotowa膰 uszka jak najszybciej po ich zrobieniu, bo szybko wysychaj膮. Wrzucamy uszka na wrz膮c膮 lekko osolon膮 wod臋 z dodatkiem 艂y偶ki oleju i gotujemy na 艣rednim ogniu ok. 3 minuty. Uszka mo偶emy mrozi膰. Smacznego! :)


9 komentarzy:

  1. ooo ciekawe, ja robi艂am tradycyjnie - pszenne :) Twoje maj膮 bardzo zabawny wygl膮d, a smak pewnie r贸wnie interesuj膮cy :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. U nas uszek do barszczu si臋 nie robi ale w takiej wersji chcia艂yby艣my je spr贸bowa膰 ;) Szczeg贸lnie gryczane, bo gryka nasz膮 mi艂o艣ci膮 <3

    OdpowiedzUsu艅
  3. Anonimowy13:11

    Zrobi艂am uszka z maki gryczanej. Wysz艂y pyszne. Dobra konsystencja. Lepi艂y si臋 bez problemu. Dzi臋kuj臋 za przepis. Troszk臋 zmodyfikowa艂am dodaj膮c m膮ki ry偶owej, a zmniejszaj膮c gryczan膮. Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Super, ciesz臋 si臋 偶e wysz艂y smaczne! :)

      Usu艅
  4. Anonimowy08:43

    Chcia艂am spyta膰 o ich mro偶enie. Mrozimy jeszcze przed ugotowaniem, tak jak to najcz臋艣ciej bywa w przypadku pierog贸w? :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Bez znaczenie :) Mo偶na mrozi膰 surowe lub gotowane.

      Usu艅
  5. Anonimowy20:17

    Niestety mi nie wysz艂y :( pr贸bowa艂am zrobi膰 gryczane i ciasto, mimo dobrej konsystencji nie chcia艂o sklei膰 si臋 na pieroga, p臋ka艂o i si臋 kruszy艂o. Szybko te偶 zasycha艂o, przez co nie mog艂am lepi膰 z niego nic dalej. Pr贸bowa艂am potem dodawa膰 wody i formowa膰 je ponownie. Doda艂am te偶 p贸艂 艂y偶eczki m膮ki z ciecierzycy pomieszanej z wod膮, my艣l膮c, 偶e potrzebuje wi臋cej sklejki. W ostateczno艣ci uratowa艂am jakie艣 30 sztuk i zamrozi艂am, ale nie wiem co z ich wyjdzie :(. Nie wiem tylko, co mog艂o by膰 tego przyczyn膮. Ja sama nie mam te偶 wprawy w takich przepisach, a uszka robi艂am po raz pierwszy. Martyna, mo偶e masz jakie艣 rady odno艣nie tego przepisu? Bo w dalszym ci膮gu si臋 nie poddaje i ch臋tnie jeszcze troszk臋 powalcz臋 z ciastem gryczanym, kt贸re jak dla mnie jest do艣膰 wymagaj膮ce :).

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi :( Ja robi艂am je dwa razy i by艂o w porz膮dku, inni czytelnicy te偶 pisz膮 偶e wychodzi :( Mo偶e spr贸buj odj膮膰 jedn膮 艂y偶k臋 m膮ki gryczanej i jej miejsce dodaj len mielony, kt贸ry sprawi 偶e ciasto b臋dzie bardziej klej膮ce. Mam nadziej臋, 偶e te uszka kt贸re uda艂o Ci sie odratowa膰 i zamrozi膰 wyjd膮 smaczne :)

      Usu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna