sobota, 19 grudnia 2015

(nie tylko) swiateczny pasztet grzybowy z fasoli


Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis idealny na nadchodzące Święta :) Będzie to pasztet grzybowy z fasoli. Jeśli w Waszym domu zwykło się przygotowywać pasztety na świąteczny okres teraz bez problemu możecie poczęstować rodzinę 100% wegańskim pasztetem, który dzięki grzybom smakuje bardzo świątecznie :) Co nie oznacza oczywiście, że nadaje się tylko na Święta...Z powodzeniem możecie go przygotować kiedykolwiek tylko najdzie Was ochota na wege pasztet :)








GRZYBOWY PASZTET Z FASOLI
ok. 500g pasztetu


500g ugotowanej białej fasoli
50g suszonych grzybów
czubata łyżka mielonego lnu (siemienia lnianego) + 50ml wody
4 łyżki oleju roślinnego
sól, pieprz czarny do smaku
1-2 łyżki suszonego majeranku
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Grzyby moczymy przez noc, następnie zmieniamy wodę i gotujemy ok. 20 minut. Odlewamy wodę i studzimy grzyby.  Len mielony łączymy z wodę i odstawiamy na ok. 3 minuty.  Fasolę, ostudzone grzyby, wcześniej przygotowany len mielony blendujemy na gładką masę. Dodajemy 3 łyżki oleju i przyprawiamy do smaku. Przekładamy pasztet do foremki, wierzch smarujemy pozostałą łyżką oleju i wkładamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 180*C. Pieczemy ok. 40-45 minut. Wyjmujemy pasztet z piekarnika i pozostawiamy na kuchennym blacie na ok. 10 minut. Następnie delikatnie wyjmujemy go z foremki i pozostawiamy na kratce aby odparował. Przechujemy w lodówce do 5 dni. Smacznego! 



PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

3 komentarze:

  1. jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz rację, takim pasztetem nie pogardziłybyśmy nie tylko na święta :D

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna