Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis idealny na nadchodzące Święta :) Będzie to pasztet grzybowy z fasoli. Jeśli w Waszym domu zwykło się przygotowywać pasztety na świąteczny okres teraz bez problemu możecie poczęstować rodzinę 100% wegańskim pasztetem, który dzięki grzybom smakuje bardzo świątecznie :) Co nie oznacza oczywiście, że nadaje się tylko na Święta...Z powodzeniem możecie go przygotować kiedykolwiek tylko najdzie Was ochota na wege pasztet :)
GRZYBOWY PASZTET Z FASOLI
ok. 500g pasztetu
500g ugotowanej białej fasoli
50g suszonych grzybów
czubata łyżka mielonego lnu (siemienia lnianego) + 50ml wody
4 łyżki oleju roślinnego
sól, pieprz czarny do smaku
1-2 łyżki suszonego majeranku
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Grzyby moczymy przez noc, następnie zmieniamy wodę i
gotujemy ok. 20 minut. Odlewamy wodę i studzimy grzyby. Len mielony łączymy z wodę i odstawiamy na
ok. 3 minuty. Fasolę, ostudzone grzyby,
wcześniej przygotowany len mielony blendujemy na gładką masę. Dodajemy 3 łyżki
oleju i przyprawiamy do smaku. Przekładamy pasztet do foremki, wierzch
smarujemy pozostałą łyżką oleju i wkładamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego
do 180*C. Pieczemy ok. 40-45 minut. Wyjmujemy pasztet z piekarnika i
pozostawiamy na kuchennym blacie na ok. 10 minut. Następnie delikatnie
wyjmujemy go z foremki i pozostawiamy na kratce aby odparował. Przechujemy w
lodówce do 5 dni. Smacznego!
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA!
:)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńMasz rację, takim pasztetem nie pogardziłybyśmy nie tylko na święta :D
OdpowiedzUsuń