poniedzia艂ek, 28 grudnia 2015

tofurnik kokosowo-rozany z zurawina (bez cukru)


I po 艣wi臋tach... ;) Mam nadziej臋, 偶e na Waszych sto艂ach by艂o du偶o wega艅skich smako艂yk贸w :) 
Niestety ale nie zd膮偶y艂am doda膰 wszystkich Bo偶onarodzeniowych przepis贸w przed Wigili膮 wi臋c teraz jeszcze "pom臋cz臋" Was 艣wi膮tecznymi przepisami, kt贸rych mam jeszcze kilka :) Na pierwszy ogie艅 idzie tofurnik!
Na 艣wi臋ta zawsze robi艂am jaki艣 sernik. W tym roku co艣 musia艂o go zast膮pi膰. Pad艂o oczywi艣cie na tofurnik, kt贸ry godnie zast膮pi艂 tradycyjny sernik. Tofurnik wyszed艂 艣nie偶nobia艂y z czerwonymi 偶urawinowymi kropkami, o kremowej konsystencji ♥ Idealny nie tylko na 艣wi臋ta!
P.S. Zgodnie z Waszym 偶yczeniem na blogu b臋d膮 teraz pojawia膰 si臋 tabele z warto艣ciami od偶ywczymi potraw :)






TOFURNIK KOKOSOWO-R脫呕ANY 
Z SUSZON膭 呕URAWIN膭
tortownica 18cm // 6-8 porcji


540g naturalnego tofu
400ml puszka mleka kokosowego, pe艂not艂ustego i dobrze sch艂odzonego (min. 24h w lod贸wce)
sok z 2 eko cytryn (ok. 60ml)
3 艂y偶ki wody r贸zanej
2 艂y偶ki m膮ki kokosowej (lub zmielonych wi贸rk贸w kokosowych)
艂y偶eczka agaru
130g ksylitolu (lub cukru)
50g suszonej 偶urawiny

Tofu rozgniatamy widelcem, nast臋pnie dodajemy sok z cytryny i wod臋 r贸偶an膮 i blendujemy na g艂adk膮 mas臋. Otwieramy puszk臋 z mlekiem kokosowym i ostro偶nie zbieramy z wierzchu g臋st膮, bia艂膮 cz臋艣膰 - 艣mietank臋 kokosow膮, kt贸r膮 dodajemy do tofu i 艂膮czymy za pomoc膮 miksera z ko艅c贸wkami do ubijania. Pod koniec dodajemy wod臋, kt贸ra pozosta艂a w puszce oraz m膮k臋 kokosow膮 (lub zmielone wi贸rki), agar, ksylitol (lub cukier) oraz 偶urawin臋. Sp贸d tortownicy wyk艂adamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem i wylewamy do formy mas臋 "serow膮". Wk艂adamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 150*C i pieczemy tofurnik ok. 50 minut, nast臋pnie wy艂膮czamy piekarnik, pozostawiamy w nim ciasto na ok. 10 minut, po czym uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy w nim ciasto do ca艂kowitego ostudzenia. Przed podaniem ch艂odzimy tofurnik w lod贸wce min.3h. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

7 komentarzy:

  1. Jeszcze nie jad艂am nic z r贸偶膮, ale my艣l臋, 偶e do kokosa pasuje idealnie! ;)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Ale on pi臋knie wygl膮da na tym pierwszym zdj臋ciu!

    OdpowiedzUsu艅
  3. zakocha艂am si臋 w nim, jest taki idealny, 偶e nie umiem oderwa膰 wzroku <3 zjad艂abym ca艂y XD

    OdpowiedzUsu艅
  4. Nie mam eko cytryn, ale tofurnik planuj臋 upiec na nowy rok, haha :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Cudowny! Niesamowite, 偶e jeszcze nigdy nie robi艂am tofurnika, czy to mo偶liwe? Koniecznie musz臋 spr贸bowa膰 Twojego przepisu :-)

    OdpowiedzUsu艅
  6. Jest pi臋kny! Nigdy nie jad艂am tofurnika, ale musze si臋 skusi膰, bo ju偶 mnie nim m臋czy艂a艣 na Twoim wigilijnym vlogu :D

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna