Persymona, kaki, jabłko orientu itd itd...Ten owoc ma naprawdę wiele nazw, można się pogubić. Ale za każdym razem, gdy pojawia się w sklepach wiadomo, że nadeszła jesień. Być może widzieliście ten owoc w sklepie, nawet na chwilę zatrzymaliście się przy nim zastanawiając się co to za dziwo i jak to się je...Dzisiaj przedstawiam Wam jeden ze sposóbow na wykorzystanie persymony - ciasto na bazie puree z tego owocu. Dzięki niemu jest słodkie i wilgotne. Persymona ma to do siebie, że jest właśnie bardzo słodkim owocem - musi jednak być dojrzała. Dojrzała jest, gdy ma ciemno pomarańczowy kolor i jest lekko miękko. Jako dodatek do ciasta sprawdza się idealnie - co prezentuję Wam dzisiaj, ale spróbujcie jej również jako dodatek do owsianki czy składnik smoothie :) Sezon na persymonę potrwa jeszcze jakiś czas więc eksperymentujcie :)
W dzisiejszym przepisie oprócz wczesniej wspomnianej persymony, ważną rolę pełni też masło migdałowe. Dzięki niewielkiemu jego dodatkowi ciasto ma przyjemny, migdałowy, lekko słodki aromat i nie musimy dodawać tłuszczu w postaci margaryny czy oleju. Użyłam masła migdałowego Primavika >>KLIK<< i polecam je Wam, ze względu i na smak i skład :) Możecie kupić je w sklepach stacjonarnych (większych supermarketach) lub w sklepie internetowym >>KLIK<<.
MIGDAŁOWE CIASTO Z MUSEM Z PERSYMONY
keksówka o dł. 20cm
120g mąki gryczanej
80g mąki ryżowej
50g mąki kukurydzianej
lub zamiast tej mieszanki - 250g mąki pszennej
300g puree z persymony (umyty, obrany i zblendowany owoc)
czubata łyzeczka mielonego lnu
2 łyżeczki cynamonu (lub wiecej do smaku)
50g ksylitolu (przy tej ilości ciasto jest lekko słodkie, jeśli wolicie słodsze ciasta dajcie 100g)
170ml mleka roślinnego
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
W misce wymieszać mąki, len mielony, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. W oddzielnej misce wymieszać puree z persymony, ksylitol i masło migdałowe. Dodać "mokre" składniki do suchych i wymieszać mikserem. Następnie ciagle miksując dolewać stopniowo mleko kontrolując konsystencję - nie miksować zbyt długo, bo moze wyjść zakalec! Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Pieczemy ciasto ok. 40-50 minut (do suchego patyczka), kroimy po ostudzeniu. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA!
:)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
Ciasto widzę ma idealną konsystencję. Uwielbiam słodycz kaki i na pewno w połączeniu z migdałami było świetne ;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie sądziłam, że kaki można w ten sposób wykorzystać! Genialne jest to ciasto! Gdyby nie to, że adwent i nie jadam słodkości to zrobiłabym już dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite :D
OdpowiedzUsuńMy nigdy z persymony nic nie pieczemy, bo zawsze zjemy ją jak tylko dojrzeje :P Wierzymy na słowo, że w ciastach smakuje pysznie :D
OdpowiedzUsuńMam pytanie natury technicznej. ;) Czy siemię lniane dodane do masy bez uprzedniego wymieszania z wodą (czyt.: zrobienia z niego ,,wegańskiego jajka") daje taki sam efekt, jak po wymieszaniu? Pytam, bo zawsze mieszam z wodą, a żeby to potem dobrze wymieszać, muszę używać miksera (co nie jest wskazane, kiedy niektórzy domownicy jeszcze śpią ;)). Przy okazji: czy wyczuwasz jakieś różnice w smaku w wypiekach, w których siemię zastępuje jajko?
OdpowiedzUsuńMyślę, że to nie bedzie mialo dużej różnicy, mozesz wymieszać siemie od razu z mąką :) Tylko wtedy dodaj więcej płynu bo len wiąże mase. A co drugiego pytania jakoś nie przeszkadza mi brak jajek w cieście ;) Nie jest to wyczuwalne :)
UsuńDziękuję. :) Przy okazji zapytam, czy masz jakiś patent na to, żeby bezglutenowe ciasta ładnie wyrastały i nie opadały?
UsuńSzczerze mówiąc nie wgłębiłam się jeszcze w temat BG ciasto aż tak bardzo, żeby wiedzieć o nich wystarczająco dużo, ale myślę, że mozna tutaj spróbować zastosować zasady ja przy zwykłych ciastach, np:
Usuń-nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia
-po upieczeniu zostawić ciasto w zamkniętym piekarniku jeszcze ok. 10 minut, potem lekko uchylić, zostawić na ok. 15 minut i dopiero wyjąć
-nie mieszać ciasta zbyt długo
-składniki w temp. pokojowej