Jutro Wigilia, a Ty jeszcze nie masz piernika? Jedno jest pewne - na dojrzewające pierniki już za późno...Ale przychodze na ratunek z przepisem na najprostszy i przepyszny piernik! Jego przygotowanie zajmuje max. 10-15 minut, a pieczenie godzine i możesz cieszyć się pysznym wegańskim piernikiem :) Składniki również nie są zbyt wyszukane - raczej każdy powinien mieć je w domu, a jeśli nie - są dostępne w każdym, nawet najmniejszym, sklepie :) Zachęcam do upieczenia! Rodzina i przyjaciele nie będą chcieli uwierzyć, że nie ma w Waszym pierniku żadnych jajek, masła czy mleka :)
SZYBKI PIERNIK
keksówka o dł. 27cm
ciasto:
320g (2 szklanki) mąki pszennej
20g (2 lekko czubate łyżki) domowej przyprawy do piernika (lub 2 opakowania - 40g kupnej)
płaska łyżeczka amoniaku (lub sody oczyszczonej)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50g suszonej żurawiny
40g orzechów włoskich
100g (1/2 szklanki) cukru
130g (1/2 szklanki) miodu sztucznego (lub syropu klonowego/innego płynnego słodzidła)
125ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego
polewa:
100g gorzkiej czekolady (najlepiej z zawartością kakao min. 70%)
2 łyżki margaryny roślinnej/oleju kokosowego
posypka do dekoracji :)
Mąkę przesiewamy wraz z przyprawą, amonikiem i proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy żurawinę i orzechy (posiekane), mieszamy. W garnuszku mieszamy cukier, miód sztuczny, olej i rozpuszczamy wszystkie składniki. Następnie studzimy masę. Płynne składniki dodajemy do mąki i mieszamy dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wkładamy keksówkę z ciastem do piernika rozgrzanego do 150*C i pieczemy ok. 1h. Ciasto szybko przypieka się z wierzchu, więc jeśli będzie już mocno zrumienione dobrze jest przykryć wierzch folią aluminiową, aby się nie spalił. Po godzinie czasu wbijamy w środek ciasta patyczek szaszłykowy i jesli wyjdzie suchy, nie oblepiony ciastem możemy już wyjąć nasz piernik. Wyjmujemy go ostrożnie z formy i studzimy.
W tym czasie można przygotować polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z margaryną/olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gotową polewą polewamy piernik, możemy również udekorować go świąteczną posypką dekoracyjną. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA!
:)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńAle Ci ładnie wyszedł, a jaki kolorowy :D To na wigilię klasową czy mi się zdaje? :P
OdpowiedzUsuńTak, to ten który był na wczorajszej szkolnej Wigilii :D
UsuńJuż wiem, co robię na moją przyszłą klasową wigilię ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam na wigilię klasową niemalże identyczny piernik! Ale się zgrałyśmy :)
OdpowiedzUsuńNic tylko jeść :D Z chęcią przyjęłybyśmy go jako gościa na Wigilii :D
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Twoim kolegom i koleżankom z klasy !:D
OdpowiedzUsuńWspaniały :) !
OdpowiedzUsuń