środa, 23 grudnia 2015

piernik na ostatnia chwile


Jutro Wigilia, a Ty jeszcze nie masz piernika? Jedno jest pewne - na dojrzewające pierniki już za późno...Ale przychodze na ratunek z przepisem na najprostszy i przepyszny piernik! Jego przygotowanie zajmuje max. 10-15 minut, a pieczenie godzine i możesz cieszyć się pysznym wegańskim piernikiem :) Składniki również nie są zbyt wyszukane - raczej każdy powinien mieć je w domu, a jeśli nie - są dostępne w każdym, nawet najmniejszym, sklepie :) Zachęcam do upieczenia! Rodzina i przyjaciele nie będą chcieli uwierzyć, że nie ma w Waszym pierniku żadnych jajek, masła czy mleka :)







SZYBKI PIERNIK  
keksówka o dł. 27cm


ciasto:
320g (2 szklanki) mąki pszennej 
20g (2 lekko czubate łyżki) domowej przyprawy do piernika (lub 2 opakowania - 40g kupnej)
płaska łyżeczka amoniaku (lub sody oczyszczonej)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50g suszonej żurawiny
40g orzechów włoskich
100g (1/2 szklanki) cukru
130g (1/2 szklanki) miodu sztucznego (lub syropu klonowego/innego płynnego słodzidła)
125ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego


polewa:
100g gorzkiej czekolady (najlepiej z zawartością kakao min. 70%)
2 łyżki margaryny roślinnej/oleju kokosowego
posypka do dekoracji :)

Mąkę przesiewamy wraz z przyprawą, amonikiem i proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy żurawinę i orzechy (posiekane), mieszamy. W garnuszku mieszamy cukier, miód sztuczny, olej i rozpuszczamy wszystkie składniki. Następnie studzimy masę. Płynne składniki dodajemy do mąki i mieszamy dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wkładamy keksówkę z ciastem do piernika rozgrzanego do 150*C i pieczemy ok. 1h. Ciasto szybko przypieka się z wierzchu, więc jeśli będzie już mocno zrumienione dobrze jest przykryć wierzch folią aluminiową, aby się nie spalił. Po godzinie czasu wbijamy w środek ciasta patyczek szaszłykowy i jesli wyjdzie suchy, nie oblepiony ciastem możemy już wyjąć nasz piernik. Wyjmujemy go ostrożnie z formy i studzimy.

W tym czasie można przygotować polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z margaryną/olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gotową polewą polewamy piernik, możemy również udekorować go świąteczną posypką dekoracyjną. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

8 komentarzy:

  1. Ale Ci ładnie wyszedł, a jaki kolorowy :D To na wigilię klasową czy mi się zdaje? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to ten który był na wczorajszej szkolnej Wigilii :D

      Usuń
  2. Już wiem, co robię na moją przyszłą klasową wigilię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam na wigilię klasową niemalże identyczny piernik! Ale się zgrałyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nic tylko jeść :D Z chęcią przyjęłybyśmy go jako gościa na Wigilii :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zazdroszczę Twoim kolegom i koleżankom z klasy !:D

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna