CIASTECZKA Z PŁATKAMI OWSIANYMI,
CZEKOLADA I ORZECHAMI
ok. 10-15 ciastek
100g (1 szklanka) płatków owsianych, w razie potrzeby bezglutenowych
150g dowolnej mąki
bezglutenowej (lub glutenowej jeśli nie zależy Wam na bezglutenowych ciastkach :))
100g nierafinowanego cukru trzcinowego
średni dojrzały banan (ok. 120g)
50ml oleju roślinnego
2-3 łyżki mleka sojowego lub innego roślinnego
40g ulubionych
orzechów (u mnie włoskie)
pasek gorzkiej czekolady (użyłam takie z zaw. kakao 85%)
1/3 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do
pieczenia
W misce rozgnieść widelcem banana na mus. Dodać cukier i
wymieszać. Następnie dodać posiekane orzechy i czekoladę i ponownie wymieszać.
Do musu bananowego z dodatkami przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą i mieszamy.
Na koniec dolewamy olej i mleko roślinne. Z masy formujemy kulki nieco
większe niż orzech włoski, lekko je spłaszczamy i układamy zachowując między nimi odstępy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego uprzednio do 180*C i
pieczemy ok. 15-20 minut, do zezłocenia. Ciastka stwardnieją po wystygnięciu.
Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA!
:)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglądają jak pieguski :) bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńSą od nich o niebo lepsze! ;)
UsuńCiasteczka w sam raz do szkoły 😄❤️
OdpowiedzUsuńIdealne na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńZgadza się ;)
UsuńPotem od takich ciastek się oderwać nie możemy :D <3
OdpowiedzUsuńCo prawda to prawda, są uzależniajace ;)
UsuńTe ciacha muszą być wyśmienite! Uwielbiam Twojego yt, snapa, instagrama i bloga zaczynam także uwielbiać, dlatego zostaję na dłużej :) Pozdrawiam :) sznuraskowo.blogspot.com
OdpowiedzUsuńSuper, dziękuję bardzo za miłe słowa <3
Usuń