W ramach tych dwóch jakże ważnych i przyjemnych rocznic mam też dla Was tort! ;) Jakżeby inaczej! Nie można obchodzić urodzin bez tortu ;) Jednak nie jest to taki zwykły, tradycyjny tort...Nic na tym blogu nie jest zwykłe i tradycyjne! :D Tort jest oczywiście 100% wegański i bezglutenowy, dodatkowo nie zawiera rafinowanego cukru i tłuszczu. Pewnie teraz zastanawiacie się, jak to w ogóle możliwe...? Torty raczej nikomu nie kojarzą się ze zdrowym wypiekiem ;) Jednak czas zmienić ten pogląd i spróbować mojego bardzo zdrowego i zarazem równie pysznego tortu! Kakaowe ciasto przełożone kremem jaglanym o posmaku róży - coś cudownego! Nie czekajcie na specjalną okazję, aby go upiec! A jeśli juz potrzebujecie powodu - pamiętacie, że codziennie gdzieś na świecie ktoś ma urodziny... ;)
TORT KAKAOWY Z RÓŻANĄ MASĄ JAGLANĄ
BEZ GLUTENU, TŁUSZCZU I CUKRU
tortownica 20cm // 6-8 porcji
ciasto:
115g uniwersalnej mąki bezglutenowej
15g kakao
45g mąki kokosowej
55g mąki kukurydzianej
150g erytrolu (lub cukru / innego zamiennika cukru)
400ml ulubionego mleka roślinnego
łyżeczka BG proszku do pieczenia
1/2 łyzeczki sody oczyszczonej
łyżeczka octu jabłkowego
Mąki, proszek i sodę przesiewamy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy erytrol lub inny zamiennik cukru i partiami, ciągle mieszając dolewamy mleko (konsystencja będzie raczej rzadka niż gęsta). Na koniec dodajemy ocet jabłkowy i łączymy z ciastem. Dno tortownicy o śr. 20cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i wkładamy ją do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 180*C. Pieczemy ok. 45-55 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.
masa do przełożenia:
145g kaszy jaglanej
450ml ulubionego mleka roślinnego + 100ml do poźniejszego miksowania!
4-5 łyżek erytrolu (lub cukru / innego zamiennika cukru)
40ml wody różanej
sok z 1/2 cytryny
dodatki do dekoracji - starta czekolada, wiórki kokosowe, orzechy, świeże/suszone owoce, na co macie ochotę ;)
Zagotowujemy 450ml mleka i wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całe mleko. Następnie przekładamy kaszę na miski i pozostawiamy na ok. 15 minut aby nieco przestygła. Dodajemy erytrol, wodę różaną, sok z cytryny i 100ml mleka po czym miksujemy całość na gładką masę.
Ostudzone ciasto przekrajamy na dwa równe blaty. Jeden z nich smarujemy masą, następnie przykrywamy do drugim i wierzch również smarujemy pozostałym kremem jaglanym. Teraz już tylko pozostaje udekorować torcik według własnej fantazji i smaku oraz schłodzić go w lodówce min. 5 godzin. Przechowujemy go również w lodówce, do 3 dni. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA!
:)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
super! gratuluję z całego serducha! :)
OdpowiedzUsuńTwoje zdjęcia zawsze były świetne, ale mam wrażenie, że stają się coraz lepsze! do tego ten tort wygląda obłędnie :)
Gratuluję rocznicy :) A tort robi wrażenie! Przyznam, że od dawna mam ochotę na taki jaglany krem ;)
OdpowiedzUsuńGratuluję i życzę dalszych sukcesów w blogowaniu! :)
OdpowiedzUsuńSuper! Gratulacje! I zapraszam do siebie na bloga! aleksandra-bak.blogspot.com
OdpowiedzUsuńSto lat i powodzenia w dalszym blogowaniu:) Częstuję się torcichem
OdpowiedzUsuńJeju wygląda cudnie! :O
OdpowiedzUsuńTorcik piękny! Rozpływam się na samą myśl jak musi świetnie smakować!
OdpowiedzUsuńOczywiście gratulacje i z okazji pierwszego roku prowadzenia bloga i bycia na diecie wegańskiej :) Trzymam kciuki za dalsze lata owocnej pracy! Powodzenia :)
Tort wygląda bardzo apetycznie. Gratuluję rocznicy ;)
OdpowiedzUsuńGratuluję! Dieta weganska obecnie to niemałe wyzwanie, więc bardzo podziwiam, bo sama o tej diecie dużo myślę :) Tort fenomenalny :)
OdpowiedzUsuńMinął dopiero rok od założenia bloga? :P A dałybyśmy sobie rękę uciąć, że jesteś tutaj już z nami baaardzo długo :D Szczerze gratulujemy i rocznicy bloga i przejścia na weganizm :) Tort jest totalnie w naszym guście! Jesteśmy na 100% pewne, że zjadłybyśmy go do ostatniego okruszka :D
OdpowiedzUsuńCoś pięknego !. Gratulacje wielkiego sukcesu <3, u mnie mija 8 miesiąc. Weganizm to decyzja na całe życie :)
OdpowiedzUsuńFajny torcik. Na kolejne lata blogowania życzę wszystkiego naj..
OdpowiedzUsuńGratuluję, Twój blog ma rok, ale wygląda tak pięknie i przepisy są takie świetne, jakbyś miała już lata doświadczenia w tym co robisz, super!
OdpowiedzUsuńPiękny torcik :d Ma w sobie coś z elegancji :)
OdpowiedzUsuńA mozna uzyc zwyklej maki zamiast bezglutenowej i kokosowej?
OdpowiedzUsuńZamiast mąki bezglutenowej można użyć zwykłej, jednak kokosowej nie można zastąpić inną.
UsuńSuper torcik! Chciałabym go upiec na urodziny mojej siostry, jednak nie wiem jaką mieszanką różnych mąk bezglutenowych i w jakich proporcjach zastąpić tę uniwersalną, którą użyłaś w przepisie. Czy mogłabyś mi podać jej skład?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i z góry dziękuję :*
Niestety ale nie pamietam jakiej dokładnie mąki tutaj użyłam :( Możesz użyć mąki pszennej, orkiszowej lub pełnoziarnistej jeśli tort nie musi być bezglutenowy. W BG wersji użyłabym mieszanki mąki gryczanej z owsianą lub po prostu dowolnej dostępnej w supermarketach mieszanki bezglutenowej :) Jeśli upieczesz ciasto koniecznie daj znać jak wyszło i prześlij zdjęcie na mojego maila! <3
Usuń