艣roda, 6 czerwca 2018

zdrowe crumble - bez cukru i mas艂a! // healthy crumble - sugar and butter free!


E N G L I S H  B E L L O W

Crumble to wspania艂y deser! Nie tylko jest przepyszne (kto nie skusi si臋 na owoce pod smakowit膮 kruszonk膮? <3), ale tak偶e i szybkie, proste i w dodatku mo偶na je przygotowa膰 z u偶yciem jakich tylko owoc贸w chcecie! Tradycyjne crumble jednak nie jest zbyt zdrowe...m膮ka pszenna, cukier i mas艂o... Nie, nie i nie. Trzy razy nie - dzi臋kujemy! :D W tym przepisie nie znajdziecie 偶adnego z tych sk艂adnik贸w. Moje crumble postanowi艂am przygotowa膰 w o wiele zdrowszej wersji! I powiem Wam, 偶e wysz艂o ob艂臋dnie smaczne! Nie zawiera cukru rafinowanego, bia艂ej m膮ki czy t艂uszcz贸w nasyconych oraz ma o wiele mniej kalorii ni偶 tradycyjne crumble. Z czego zatem je przygotowa艂am? Ot贸偶 do kruszonki u偶y艂am m膮ki pe艂noziarnistej (kt贸r膮 z powodzeniem mo偶ecie zast膮pi膰 na bezglutenow膮), odrobiny p艂atk贸w owsianych, daktyli oraz mas艂a orzechowego! Jako owoc贸w u偶y艂am bardzo dojrza艂ych i mi臋kkich gruszek, kt贸re zasypa艂am warstw膮 cynamonu. To po艂膮czenie by艂o cuuuudooowne! Zabra艂am crumble na spotkanie z przyjaci贸艂mi i znik艂o ono bardzo szybko - na drugi dzie艅 upiek艂am je ponownie i...tym razem ca艂e zjad艂am sama :D


poniedzia艂ek, 4 czerwca 2018

cha艂wa z dodatkiem lnu - recenzja cha艂wy lnianej GACA (recenzja #16)


Lubicie cha艂w臋? Ja uwielbiam! I chocia偶 jest to s艂odycz, kt贸ra jest zamulaj膮ca - potrafi臋 zje艣膰 jej do艣膰 sporo na raz... :D Jaki艣 czas temu otrzyma艂am do zrecenzowania kilka produkt贸w od firmy Gacjana, kt贸ra specjalizuje si臋 w wytwarzaniu cha艂wy z dodatkiem lnu. Super pomys艂! Nie do艣膰, 偶e smakuje bardzo dobrze, to przy okazji dostarczamy naszemu organizmowi nieco warto艣ciowych sk艂adnik贸w od偶ywczych (len jest bogaty w kwasy omega-3, kt贸re s膮 bardzo wa偶ne!). Na stronie internetowej producent pisze, 偶e cha艂wa lniana Gacjana jest produktem surowym (nie jest przetwarzana w wysokiej temperaturze), dzi臋ki czemu zachowuje wszystkie warto艣ci od偶ywcze. Jak wida膰 nie jest to taka "zwyk艂a" cha艂wa, kt贸ra jest jedynie cukrowym ulepkiem. Warto zainteresowa膰 si臋 cha艂w膮 lnian膮 Gacjana! Mam nadziej臋, 偶e ten wst臋p nieco zach臋ci艂 Was do spr贸bowania produktu. Je艣li chcecie dowiedzie膰 si臋, jak posmakowa艂a mi cha艂wa i w jakich formach jest ona dost臋pna - zach臋cam do dalszego czytania mojej recenzji :)

wtorek, 29 maja 2018

magazyn vege - maj 2018



Witajcie! Bez zb臋dnego przed艂u偶ania - zapraszam Was na recenzj臋 majowego magazynu vege! :)

poniedzia艂ek, 21 maja 2018

bananowo-sezamowe brownie z fasoli // banana-sesame bean brownie


E N G L I S H  B E L L O W 

Wybaczcie przerw臋 w dostawie przepis贸w! Mia艂am ostatnio ci臋偶ki okres - eseje, egzaminy, du偶o du偶o pracy, ma艂o ma艂o czasu... Sko艅czy艂am w艂a艣nie pierwszy rok na uniwersytecie! Jednak czasu wcale wi臋cej nie mam, bo bardzo du偶o pracuje, ale postaram si臋 teraz cz臋艣ciej do Was pisa膰! <3
Wci膮偶 sezamowe smaki si臋 mnie trzymaj膮... ;) Tym razem przemyci艂am troch臋 sezamu w...brownie! No i w zasadzie nie tylko sezam, a tak偶e i...fasol臋! Poprzednio by艂y sezamowe ciastka z ciecierzycy >>KLIK<<, teraz czas an bananowo-sezamowe brownie z fasoli :) W ka偶dym razie - warzywa str膮czkowe w wypiekach sprawdz膮 si臋 艣wietnie! W og贸le nie czu膰 ich smaku i z tego wzgl臋du jest to idealny spos贸b aby je艣膰 ich nieco wi臋cej. W wypiekach typu brownie sprawdzaj膮 si臋 jeszcze lepiej daj膮c ciastu prawdziwie zbit膮, wilgotn膮 struktur臋. Do mojego brownie doda艂am odrobin臋 kawy oraz tahini, aby nieco podkr臋ci膰 smak, ale mo偶e zast膮pi膰 ja mas艂em orzechowym lub zupe艂nie pomin膮膰 ;) Dzi臋ki u偶yciu bardzo dojrza艂ych banan贸w ciasto nie wymaga du偶ego dos艂adzania, co r贸wnie偶 jest jego zalet膮. Ja do pos艂odzenia u偶y艂am, tak jak zazwyczaj, erytrolu, aby ciasto by艂o "bezcukrowe".
P.S. UWAGA!!! W sobot臋 (26.05) nazwa bloga zostanie zmieniona, tak jak og艂osi艂am jaki艣 czas temu. Nowa nazwa b臋dzie brzmie膰 eating-plants.blogspot.com a wi臋cej szczeg贸艂贸w mo偶ecie przeczyta膰 w poprzednim poscie >>KLIK<< :)

pi膮tek, 18 maja 2018

jedzenie na dobre trawienie. recenzja ksi膮偶ki DIGEST FOOD


Wiele uwagi po艣wi臋ca si臋 teraz zdrowemu od偶ywianiu, wiele si臋 m贸wi jak wa偶ne jest, aby od偶ywia膰 nasze organizmy zdrowym jedzeniem i aby og贸lnie prowadzi膰 zdrowy styl 偶ycia. Jednak niewiele uwagi po艣wi臋ca si臋 narz膮dom wewn臋trznym, kt贸re s膮 odpowiedzialne za p贸藕niejsze przetwarzanie tego zdrowego jedzenia, prawda? Ile wiecie o swoich jelitach? Kto z Was ma poj臋cie o enzymach? Czy w og贸le jeste艣 艣wiadomy/a, 偶e to co jesz, wp艂ywa na procesy trawienne?


INSTAGRAM @plantbasedmartyna