wtorek, 18 września 2018

zdrowe muffiny bananowe (bez cukru i tłuszczu) // healthy banana muffins (sugar and fat free)


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W

Dzisiaj jest specjalny dzień... 18 września zawsze jest specjalnym dniem, ponieważ to data, kiedy zdecydowałam się przejść na weganizm! I tak trzy lata temu, w moją drugą rocznicę wegetarianizmu postanowilam pójsc o krok dalej - wykluczyć z diety wszystkie produkty odzwierzęce i zostać weganką. Czy żałuję tej decyzji? Nie! Czy za czymś tęsknię? Nie! No, może za nie byciem pytaną cały czas "skąd biorę białko?" :D Weganizm jest częścią mnie i nie wyobrażam sobie wrócić do jedzenia zwierząt i produktów odzwierzęcych! Z dniem z którym przeszłam na weganizm założyłam również ten blog - aby pokazać innym, że można jeść gotować i smacznie używając tylko produktów roślinnych, tak więc dzisiaj są również i trzecie urodziny tego bloga! Hip hip hura! Wszystkiego najlepszego :) Dziekuję, że tutaj jesteście i że korzystacie z moich przepisów, nawet nie wiecie, ile to dla mnie znaczy i jaka jestem szczęśliwa, gdy dostaję zdjęcie potrawy wykonanej przez Was z mojego przepisu!

piątek, 24 sierpnia 2018

magazyn vege - lipiec/sierpień 2018

Witam Was serdecznie i słonecznie :) I zapraszam do przeczytania kolejnej recenzji magazynu vege! Tym razem jest to letnie, dwumiesięczne wydanie, co oznacza, że nowy magazyn vege pojawi się we wrześniu... :( Nie martwcie się, szybko zleci, a w letnim wydaniu jest masa ciekawych artykułów! :)



środa, 15 sierpnia 2018

ciasto czekoladowe z gruszką // chocolate pear cake


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L L O W
Kto nie lubi ciasta czekoladowego? Nie znam nikogo takiego... A z czekoladowym smakiem dobrze zgrywa się...prawie wszystko! W wypiekach w szczególności owoce. Ostatnio eksperymentowałam nieco z gruszkami i to te owoce postanowiłam użyć w tym cieście. Sprawdziły się doskonale! Można również powiedzieć, że ciasto jest podwójnie czekoladowe - użyłam kakao oraz mleka kokosowego o smaku czekoladowym Koko Dairy Free.


czwartek, 12 lipca 2018

roślinny lunchbox dla każdego - recenzja książki erVegana


Uwielbiam wegańskie książki kucharskie! Nie tylko są dla mnie świetnym źródłem inspiracji, ale także po prostu samo ich przeglądanie sprawia mi ogromną przyjemność! Dlatego też bardzo ucieszyłam się, gdy Wydawnictwo Znak skontaktowało się ze mną i zaproponowano mi egzemplarz recenzencki nowej książki Eryka Wałkowicza (z bloga erVegan) "Roślinny LunchBox dla każdego". Jeśli jesteście ciekawi jakie są moje wrażenia na temat tej książki - zapraszam do dalszego zapoznania się z moją recenzją! :)


wtorek, 3 lipca 2018

kawowy chlebek bananowy // coffee banana bread


E N G L I S H  B E L L O W

Uwielbiam chlebek bananowy za jego uniwersalność! Za każdym razem można przygotować jego nową wersję smakową i za każdym razem smakuje przepysznie! Bardzo często eksperymentuje z różnymi dodatkami i moimi udanymi eksperymentami dzielę sie z Wami na blogu :) Tym razem do chlebka bananowego postanowiłam dodać...kawę! Dzięki temu jest nie tylko pyszny, ale i...pobudzający! Tym bardziej jeśli popijecie go...kawą :D 

INSTAGRAM @plantbasedmartyna