sobota, 27 lutego 2016

wegańscy ulubieńcy lutego


Cześć! :)
To już ostatni weekend moich ferii :( Czas minął zaaaa szybko! Nie mam zupełnie ochoty wracać do szkoły...Pocieszam się jedynie tym, że za miesiąc Wielkanoc i kolejne wolne dni :)
Wiem, że luty jeszcze nie dobiegł końca, ale zostało bardzo niewiele dni, a ja już zdążyłam wybrać swoich ulubieńców miesiąca, którzy już raczej nie ulegną zmianie :) Chcecie ich poznać? Zapraszam więc do obejrzenia kolejnego filmiku "Ulubieńcy Miesiąca" :)
Piszcie jacy są są Wasi ulubieńcu lutego :)

OGLĄDAJ W HD!!! :)

czwartek, 25 lutego 2016

najlepsze burgery jaglane


Dawno nie było żadnego przepisu na wegańskie kotlety, które uwielbiam :) Trzeba nadrobić...
Dlatego mam dzisiaj dla Was pyszne kotlety tym razem na bazie kaszy jaglanej i marchewki. Część marchewki możecie podmienić np. na buraka - to da ciekawy efekt smakowy i wizualny :)
Świetnym dodatkiem do nich są ziarna słonecznika (lub dyni), które dodają kotletom wartości odżywczej, a także fajnego smaku :) Ja z tych kotletów zrobiłam domowe burgery - są boooskie! ♥
Wystarczy pełnoziarnista/bezglutenowa bułka, jaglany kotlet z tego przepisu, ulubione warzywa i domowy keczup lub inny dowolny wegański sos.

niedziela, 21 lutego 2016

gęsta zupa z soczewicy


Tak się złożyło, że dodaję dzisiaj drugi przepis z użyciem soczewicy z rzędu... ;) Jednaj tym razem będzie to soczewica zielona, a nie czerwona. Chociaż następnym razem muszę przygotować ten przepis z użyciem właśnie czerwonej soczewicy, bo zielona nie rozgotuje się tak bardzo i zamiast planowanej zupy wyszło mi coś w rodzaju potrawki - jednak wciąż pyszne, sycące i zdrowe. Porcją z tego przepisu mogą porządnie najeść się trzy osoby :) Zachęcam Was do przygotowania tej zupo-potrawki, a gdy przygotuję podobny przepis z użyciem czerwonej soczewicy na pewno i on się tutaj pojawi :)

czwartek, 18 lutego 2016

prosta pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy {video przepis}


Z czym najczęściej jecie kanapki? Przyznajcie mi, że to bardzo dobra i przede wszystkim szybka opcja posiłku. Bierzemy chleb, jakieś dodatki i jemy. "Jakieś" dodatki. No właśnie, jakie? Często popadamy w rutynę i jemy monotonne kanapki. A monotonia w diecie to najgorsze co moze być...
Dlatego chcę Was zachęcić do urozmaicenia swoich kanapek i wypróbowania tej prostej, ale jakże pysznej pasty z czerwonej soczewicy. Zawiera dużo białka i błonnika, a mało tłuszczu, w dodatku jest bezglutenowa więc mogą jeść ją wszyscy :) Zdobyła nawet rekomendację mojego Taty, który jest zapalonym mięsożercą, a wczoraj na śniadanie zajadał kanapki z tą właśnie pastą! Chyba więcej już mówić nie muszę... ;) No, powiem może jeszcze, że składniki tej pasty z pewnością znajdą się w waszym domu, a nawet jeśli nie - z łatwością dostaniecie je w sklepie :)

sobota, 13 lutego 2016

wegański i bezglutenowy całodniowy jadłospis (what i eat in a day) - 5


Musicie mi wybaczyć ten dłuższy zastój na YouTube, ale ostatnio nie miałam na nic czasu...
Jednak niedawno na moim kanale pojawił się nowy filmik, z najbardziej lubianej przez Was serii
What I Eat in a Day więc serdecznie zachęcam do obejrzenia i zainspirowania się :) 
P.S. >>KLIKNIJ TUTAJ<< I SUBSKRYBUJ MÓJ KANAŁ :)

OGLĄDAJ W HD! :)

INSTAGRAM @plantbasedmartyna