czwartek, 17 września 2020

chrupiące batoniki z kremem ciasteczkowym i marshmallows // Biscoff marshmallow crunch bars



E N G L I S H  B E L O W

 Dzisiejszy przepis powstał przez przypadek... Miałam w szafce kuchennej pianki marshmallows które kupiłam kiedyś pod wpływa impulsu i...zapomniałam o nich. Termin przydatności był bardzo bliski końcowi, więc w porę je zauważyłam. Mam także i masę różnych ekspandowanych ziaren; jaglanki, gryki, pszenicy itp... zazwyczaj jem je z jogurtem, jednak ostatnio bardziej smakuje mi jogurt z dodatkiem granoli i ekspandowane ziarna poszły w odstawkę. 

Od pewnego czasu miałam ochotę spróbować czegoś w rodzaju amerykańskich "Rice Krispy Bars",  których główne składniki to preparowany/chrupki ryż i pianki marshmallows. Przygotowałam więc coś podobnego, jedynie z użyciem ekspandowanej jaglanki oraz dodałam do moich batoników krem ciasteczkowy Lotus Biscoff i kilka pokruszonych ciasteczek korzennych - jakie to było pyszne!

wtorek, 28 lipca 2020

czekoladowe serniczki jaglane {bez cukru & glutenu} // chocolate millet cheezecakes {sugar & gluten-free}

E N G L I S H  B E L O W


Witajcie...po dość długiej przerwie... Aby usprawiedliwić moją nieobecność powiem tylko że po skończeniu studiów zaczęłam pracować na pełen etat i przeprowadziłam się i nie miałam ani czasu ani warunków do przygotowywania nowych przepisów czy publikowaniu ich na blogu. Mam nadzieję, że niedługo będę mogła powrócić do regularnego blogowania! Planuję również wkrótce przenieść bloga na własną domenę.
Tyle słowem wstępu, teraz przejdźmy do przepisu! Podczas pakowania do przeprowadzki znalazłam w szafce kuchennej dwa kilogramy kaszy jaglanej z krótkim terminem przydatności...nie lubię marnować jedzenia, także teraz moja dieta będzie dość bogata w jaglankę :D Kasza jaglana bardziej smakuje mi w wersji na słodko niż na wytrawnie, dlatego na początek postanowiłam przygotować pyszne czekoladowe serniczki! Przygotowałam mini serniczki w silikonowych foremkach na mufinki, ale możecie także przygotować z tego przepisu jedną dużą tartę.

środa, 22 kwietnia 2020

zdrowe cookie dough z ciecierzycy // healthy chickpea cookie dough


E N G L I S H   B E L O W 

Przynajcie się, kto zawsze wylizuje miskę po przygotwaniu masy na ciasteczka? Trudno się przed tym powstrzymać, muszę przyznać... Smak dzieciństwa, no nie? ;) A co jeśli powiem Wam, że przygotowując to "cookie dough" z ciecierzycy możecie zjeść całą miske "masy ciasteczkowej" i nie skończycie z bólem brzucha czy niekomfortowym uczuciem które występuje bo zjedzeniu zbyt dużej ilości cukru na raz. Bazą tej "masy ciasteczkowej" znanej także jako "cookie dough" jest ciecierzyca! Pewnie myślicie, że oszalałam porównując cookie dough zrobione z warzywa strączkowego do tradycyjnego cookie dough, ale...uwierzcie mi, że smakuje równie dobrze, a jest o wiele zdrowsze i w gwarantuję, że zaskpoi ochotę na słodkie! Każdy kto spróbował mojej masy ciasteczkowej z ciecierzycy nie zgadł co było jej bazą! Oprócz ciecierzycy będziemy potrzebować czekolady, masła orzechowego, płatków owsianych oraz słodzidła - ja użyłam erytrolu, ale sprawdzi się także i ksylitol czy syrop klonowy lub daktylowy. 

sobota, 21 marca 2020

zdrowe trufle czekoladowe z fasoli // healthy chocolate black bean truffles


E N G L I S H  B E L O W
Kto by pomyślał, że cztery specyficzne składniki połączone razem stworzą coś tak pysznego! Nie będę skromna, ale jestem dumna z tego przepisu! Zawsze podchodziłam nieco sceptycznie do słodkich przepisów z użyciem warzyw czy fasoli, ale za każdym razem przygotowywałam coś z ich użyciem, było pysznie! :) 
Bardzo, baaardzo polecam Wam TEN przepis, trufle są przepyszne, fasola jest w ogólnie nie wyczuwalna! Są słodkie, czekoladowe, konsystencja jest kremowa, a całość jest zakończona skorupką z gorzkiej czekolady, która sprawia, że czujesz jakbyś jadł tradycyjne trufle... 
W moich truflach czekoladowych z czarnej fasoli nie znajdziesz jednak rafinowanego cukru czy tłuszczu. Składają się one z fasoli, daktyli, kakao, masła orzechowego oraz gorzkiej czekolady na polewę. Dzięki bazowemu składnikowi którym jest fasola oraz dodatkowi masła orzechowego, są również naturalnie bogate w białko - jednak trufla dostarcza około 4g białka i 120 kalorii.

wtorek, 17 grudnia 2019

waniliowe muffiny proteinowe z matcha // vanilla protein muffins with matcha


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W
Muffinki są perfekcyjnym wypiekiem jeśli masz ochotę na domowy wypiek, ale nie masz zbyt dużo czasu i nie koniecznie chcesz piec pełnowymiarowe ciasto
Ostatnio dostałam kilka smaków wegańskiego białka do przetestowania od Reflex Nutrition i postanowiłam, że dodam odrobinę do moich muffin i zobaczę jak wyjdą. Powiem Wam, że był to dobry pomysł, bo białko nie wpłynęło zbyt na strukturę czy smak wypieku, jedynie dodało mu nieco waniliowego aromatu, co nie jest niczym złym :) Dzięki dodatkowi odżywki białkowej muffiny są bardziej odżywcze i sycące, ponieważ zawierają więcej białka - w jednej muffinie jest 6g białka (12% dziennego zapotrzebowania! :))
Dodałam do nich także i odrobinę matcha, ponieważ bardzo ją lubię, a także jest ona bogata w antyoksydanty. Przed upieczeniem muffiny były zielone, po wyjęciu z piekarnika niestety ten kolor przemienił się w brązowo-zielony (z naciskiem na brązowy... :D), ale smak matcha wciąż pozostał! :)


INSTAGRAM @plantbasedmartyna