niedziela, 22 listopada 2015

granola z nerkowcami



Tak, tak - kolejny przepis na granolę... :) Jest ich na blogu już kilka, a będzie jeszcze więcej :) Uwielbiam to, że za każdym razem nasza domowa granola może być inna...Sami decydujemy jakie orzechy tym razem dodamy, jakie suszone owoce, a może cynamon? Kakao? Wiórki kokosowe? Chyba nie da się zliczyć ile wersji granoli można zrobić :) Dzisiaj mam dla Was przepis na granolę z nerkowcami - są to moje ulubione orzechy ♥ Lubicie nerkowce? Jakie są Wasze ulubione orzechy?







DOMOWA GRANOLA Z ORZECHAMI NERKOWCA
średnik słoik granoli, ok. 350g


250g płatków owsianych górskich
40g poppingu z amarantusa
łyżka mielonej łuski gryczanej (bardzo dobre źródło błonnika)
3 łyżki płatków migdałowych
50g orzechów nerkowca
1/5 szklanki mleka roślinnego

Do miski wsypujemy płatki owsiane, popping, łuskę gryczaną i mieszamy. Nerkowce siekamy grubo i wraz z migdałami łączymy z płatkami. W garnuszku rozpuszczamy słód kukurydziany z mlekiem i łączymy z zawartością miski. Rozkładamy granolę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160*C przez ok. 40 minut, co jakieś 10-15 minut mieszając, aby granola równomiernie się upiekła i nie przypaliła. przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! :)



 PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

5 komentarzy:

  1. Kochamy nerkowce i migdały <3 Ale generalnie żadnymi orzechami nie pogardzimy :P
    Nie robimy dużo granoli na zapas, bo w dwa dni wszystko znika :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zamierzam zaraz zrobić granolę. Każda wersja jest tak naprawdę pyszna. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam granole a Twoja kusi mnie szczególnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo, zawsze daję też popping do granoli, idealnie pasuje :) Tyle nerkowców, no chętnie bym pochrupała tę granolę! To mam pomysł - na jakieś spotkanko zrobimy sobie słoik tej granoli i wszyscy będziemy chrupać na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna