Na blogu jest ju偶 nieco przepis贸w z kr贸low膮 jesieni - dyni膮. Jednak ostatnio si臋 zdziwi艂am, bo zauwa偶y艂am, 偶e nie ma tutaj podstawowego przepisu na...dyniowe puree. Puree z dyni u偶ywam w wielu przepisach wi臋c my艣l臋, 偶e musz臋 podzieli膰 si臋 z Wami moim najlepszym sposobem na otrzymanie pysznego i aromatycznego puree, kt贸re b臋dzie podstaw膮 lub dodatkiem do wielu jesiennych potraw. Do puree najlepiej u偶y膰 dyni Hokkaido - puree z niej jest g臋ste, lekko s艂odkawe (smak mo偶na por贸wna膰 do batata), aromatyczne i ma pi臋kny g艂臋boki kolor :)
Przepisy z dyni膮 znajdziecie TUTAJ >>KLIK<< Nied艂ugo kolejne! :)
PUREE Z DYNI
Dyni臋 przekrajamy na p贸艂, wydr膮偶amy i czy艣cimy dok艂adnie 艣rodek. Nast臋pnie kroimy j膮 na mniejsze kawa艂ki i pieczemy ok. 15-30 minut w 180*C. Czas zale偶y od wielko艣ci kawa艂k贸w, naj艂atwiej sprawdzi膰 dyni臋 widelcem - powinien wej艣膰 w kawa艂ek warzywa 艂atwo. Studzimy dyni臋, nast臋pnie obieramy (lub nie...sk贸ra dyni Hokkaido jest jadalna, ale 偶eby puree by艂o g艂adkie lepiej j膮 obra膰 :)) i blendujemy na g艂adk膮 mas臋. Przechowujemy w zamkni臋tym s艂oiku w lod贸wce do tygodnia. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA!
:)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
takie puree mog艂abym je艣膰 kilogramami!
OdpowiedzUsu艅najlepsze puree z dyni koniecznie z Hokkaido <3
OdpowiedzUsu艅te偶 takie pure robi艂am ;-)
OdpowiedzUsu艅Puree to pokarm bloger贸w <3
OdpowiedzUsu艅hokkaido to kr贸lowa dy艅 :D Puree z niej jest najlepsze :D
OdpowiedzUsu艅