niedziela, 29 listopada 2015

jednogarnkowa potrawka dyniowa z soczewica


Przy pogodzie jaką aktualnie mamy na dworze gdy wracam do domu mam ochotę albo zjeść/napić się czego ciepłego, albo pójść spać...Nie mam zupełnie ochoty na tworzenie wymyślnych dań i stanie nad kuchenką przez godzinę. Stawiam na szybkie, sycące i rozgrzewające obiady. Propozycję jednego z nich pokazuję Wam dzisiaj. Niestety sezon na dynie już się kończy, ale jeszcze można gdzieniegdzie je dostać, więc zróbcie zapas! :) I przy okazji - ugotujcie potrawkę z tego przepisu, bo jest na prawdę pyszna - tak jak wcześniej wspomniałam - prosta, szybka, sycąca i rozgrzewajaca, a dodatkowo bardzo aromatyczna dzięki przyprawom. Przy okazji, dzięki zawartości duzej ilości warzyw bogatych w witaminę C podniesie Waszą odporność co jest również bardzo ważne w mroźne dni.








DYNIOWA POTRAWKA Z SOCZEWICĄ
1 porcja


50g suchej soczewicy - dowolnej (ja użyłam żółtej)
1/2 średniej cukinii
1/2 średniej papryki czerwonej
4-5 pieczarek 
ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
150g gęstego puree z dyni Hokkaido z tego przepisu >>klik<<
szklanka bulionu warzywnego
sól, pieprz czarny, kurkuma, papryka słodka/ostra/wędzona, majeranek, kumin, inne ulubione przyprawy
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki

Soczewicę płuczemy na sicie i moczymy przez ok. 30 minut (mozna pominąć ten etap jesli nie macie czasu). Do garnuszka wlewamy 1/2 szklanki bulionu, dodajemy soczewicę i gotujemy aż wchłonie ok. 3/4 płynu. Cukinię, paprykę i pieczarki kroimy i lekko podduszamy na patelni, a następnie dodajemy do soczewicy. Dolewamy resztę bulionu i dodajemy puree dyniowe. Gotujemy dopóki warzywa i soczewica nie będą miękkie. Na koniec przyprawiamy do smaku i dodajemy natkę z pietruszki oraz czosnek. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

7 komentarzy:

  1. prezentuje się bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z naszych ulubionych dań :D Robimy bardzo podobne jednogarnkowe potrawy i zawsze są hitem w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tego rodzaju dania, a połączenie dyni i soczewicy zawsze się sprawdza! Zgłodniałam patrząc na Twoje fotki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W zeszłym tygodniu robiłam niemalże identyczny obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie wygląda! :)

    Zapraszam do udziału w konkursie, który jest na moim blogu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co prawda soczewica specjalnie nie służy mojemu żołądkowi ale wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Amazing post dear! You have a wonderful blog:)

    www.bloglovin.com/blog/3880191

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna