sobota, 7 listopada 2015

dyniowo-kokosowy tofurnik na morelowo-karobowym spodzie (bez cukru)


D艂ugi tytu艂...Ale chcia艂am zawrze膰 w nim ca艂膮 "tre艣膰" tofurnika, bo wszystkie jego elementy zas艂uguj膮 na uwag臋 ;) Nie mam jeszcze du偶ego do艣wiadczenia w wega艅skich sernikach - to by艂 dopiero drugi kt贸ry zrobi艂am. Jestem jednak z niego baaardzo zadowolona i musz臋 zach臋ci膰 Was aby艣cie wypr贸bowali przepis!




Tym razem do tofurnika u偶y艂am silken tofu z Kuchni 艢wiata *klik*. R贸偶ni si臋 ono od "zwyk艂ego" tofu g艂贸wnie konsystencj膮 - jest mi臋kkie, galaretowate i jedwabiaste. 
Tofurnik zawiera ostatnio wszechobecn膮 dyni臋. Sprawdza si臋 ona nie tylko w daniach g艂贸wnych, ale idealnie pasuje do deser贸w! Jaki艣 czas temu odkry艂am po艂膮czenie kokosa i dyni - co艣 wspania艂ego! Postanowi艂am wykorzysta膰 te dwa smaki w dzisiejszym tofurniku. Aby doda膰 ciastu jeszcze troch臋 wyrazu przygotowa艂am sp贸d sk艂adaj膮cy si臋 z suszonych moreli i karobu. Lekko kwa艣ny sp贸d 艣wietnie kontrastuje ze s艂odk膮 mas膮 "serow膮". Sezon na dyni臋 w pe艂ni wi臋c pieczcie tofurnik! :) Wega艅ski, bez glutenu, bez cukru! I na prawd臋 pyyyyszny ♥





DYNIOWO-KOKOSOWY TOFURNIK
NA MORELOWO-KAROBOWYM SPODZIE
tortownica 艣r.18cm 


sp贸d:
90g suszonych moreli (najlepiej niesiarkowanych)
20g karobu
2-3 艂y偶ki mleka ro艣linnego

Je艣li morele s膮 suche moczymy je w gor膮cej wodzie ok. 30 min. a偶 zmi臋kn膮. Nast臋pnie miksujemy je na g艂adk膮 mas臋 i dodajemy pozosta艂e sk艂adniki, mieszamy. Masa powinna by膰 bardzo g臋sta. Powsta艂膮 mas膮 wylepiamy sp贸d tortownicy wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Wk艂adamy form臋 do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 10-15 min. W tym czasie przygotowujemy mas臋 "serow膮":

masa "serowa" (sk艂adniki w temp. pokojowej):
opakowanie (350g) silken tofu (mo偶esz kupi膰 tutaj - klik)
250g puree z dyni z tego przepisu (klik)
40g m膮ki kokosowej*
50g syropu z agawy
50g ksylitolu zmiksowanego na puder 
4 艂y偶ki soku z cytryny

Tofu rozgniatamy widelcem, nast臋pnie blendujemy na g艂adko. Dodajemy puree z dyni, syrop z agawy i puder z ksylitolu i mieszamy. Nast臋pnie dodajemy sok z cytryny i m膮k臋 kokosow膮* i ponownie mieszamy. Wyjmujemy tortownic臋 z podpieczonym spodem z piekarnika i wyk艂adamy mas臋 "serow膮". Wk艂adamy ciasto z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut. Nast臋pnie wy艂膮czamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto do ca艂kowitego ostudzenia. Przed podaniem sch艂adzamy min. 3h. Wierzch mo偶na pola膰 czekolad膮 i/lub posypa膰 wi贸rkami kokosowymi. Smacznego! :)


*m膮ka kokosowa to nie to samo co zmiksowane drobno wi贸rki kokosowe. M膮k膮 kokosowa ma o wiele mniej t艂uszczu i du偶o b艂onnika. Jest bardzo ch艂onn膮 m膮k膮. Mozna kupi膰 j膮 w internecie lub sklepach ze zdrow膮 偶ywno艣ci膮. Je艣li nie macie dost臋pu do m膮ki kokosowej w tym przepisie mo偶ecie u偶y膰 w zamian 80g zmielonych wi贸rk贸w kokosowych.



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :) 

8 komentarzy:

  1. wygl膮da ob艂臋dnie!!!!!

    OdpowiedzUsu艅
  2. Uwielbiam jak serniki/tofurniki s膮 tak fajnie pop臋kane na wierzchu. Nadaje to im uroku. Na pewno by艂 pyszny, w ko艅cu w najlepszych smakach ;)

    OdpowiedzUsu艅
  3. pi臋knie Ci wyszed艂, z przyjemno艣ci膮 zjad艂abym cho膰 kawa艂ek!! :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Wow, ale genialn膮 ma konsystencj臋, tak膮 g臋st膮 :) Ciekawy pomys艂 na sp贸d, morele i kakao - ale doobre! <3 Jak na drugi raz, to podziwiam!

    OdpowiedzUsu艅
  5. zapowiada si臋 przepysznie :)

    OdpowiedzUsu艅
  6. Pobi艂膮艣 wszystko i wszystkich tym ciastem!

    OdpowiedzUsu艅
  7. Cudowny tofurnik :D Ch臋tnie skorzystam z tego przepisu! ;D

    OdpowiedzUsu艅
  8. Naprawd臋 przekona艂a艣 nas aby zrobi膰 pieczony tofurnik :D Zapiszemy i na pewno przepis wypr贸bujemy :)

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna