niedziela, 18 grudnia 2016

tofurnik czekoladowo-pomara艅czowy


Kolejny przepis na tofrunik! Drugi pod rz膮d?! Tego jeszcze na moim blogu nie by艂o, ale przed Bo偶ym Narodzeniem chcia艂am stworzy膰 kilka przepis贸w, aby potem mie膰 z czego wybiera膰 :) I takim oto sposobem wymy艣li艂am drugi tofurnik, tym razem o smaku czekoladowo-pomara艅czowym. Osobi艣cie uwielbiam po艂膮czenie czekolady i pomara艅czy! Je艣li Wy te偶, to ten tofurnik na pewno Wam posmakuje! Jest wyra藕nie kakaowy (bo wbrew pozorom nie zawiera czekolady, a w艂a艣nie kakao ;)) z pomara艅czowym posmakiem - smaki idealnie si臋 uzupe艂niaj膮! I r贸wnie偶 b臋dzie idealny na 艢wi臋ta, bo nie wiem jak Wam, ale mi pomara艅cze bardzo kojarz膮 si臋 ze 艢wi臋tami czy og贸lnie zimowym okresem :) I teraz najgorsze...mam straszny dylemat, kt贸ry tofurnik upiec na 艢wi臋ta! :o :( A Wy, jaki upieczecie? :)









TOFURNIK CZEKOLADOWO-POMARA艃CZOWY
tortownica 18 cm


420g tofu naturalnego
300g jogurtu sojowego* (naturalnego lub np. waniliowego)
30ml soku z cytryny
60ml soku z pomara艅czy + sk贸rka otarta z dw贸ch pomara艅czy (najpierw lepiej zetrze膰 sk贸rk臋, a potem wycisn膮膰 sok)
150g erytrolu/ksylitolu/nierafinowanego cukru
opakowanie (45g) proszku budyniowego o smaku czekoladowym
35g kakao naturalnego
1/2 艂y偶eczki agaru (poprawia konsystecj臋)

*je艣li nie masz dost臋pu do jogurtu sojowego mo偶na u偶y膰 twardej cz臋艣ci mleka kokosowego, kt贸ra oddziela si臋 od wody, gdy wstawisz je na min. 24h do lod贸wki (mleko musi by膰 pe艂not艂uste i mie膰 du偶膮 zawarto艣膰 kokosa!)

Tofu kruszymy widelcem w misce, nast臋pnie dodajemy jogurt i miksujemy na g艂adk膮 mas臋. Dodajemy sok z cytryny, pomara艅czy, sk贸rk臋 otart膮 z pomara艅czy, erytrol/ksylitol/nierafinowany cukier i mieszamy. Nast臋pnie przesiewamy proszek budyniowy, kakao i dodajemy agar i ponownie mieszamy (masa b臋dzie do艣膰 rzadka). Dno tortownicy 18cm wyk艂adamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem i przelewamy do niej mas臋. Wk艂adamy tortownic臋 do piekarnika rozgrzanego do 150*C i pieczemy tofurnik ok. 30-40 minut, nast臋pnie zwi臋kszamy temp. do 180*C i pieczemy kolejne 15 minut po czym wy艂膮czamy piekarnik i pozostawiamy w nim tofurnik na ok. 30 minut, nast臋pnie lekko uchylamy drzwiczki i pozwalamy tofurnikowi wystygn膮膰 w piekarniku. Przek艂adamy go do lod贸wki na min. 6h, a najlepiej na ca艂膮 noc. Przechowujemy w lod贸wce. Smacznego! :)




PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



zBLOGowani.pl

17 komentarzy:

  1. Wygl膮da apetycznie! :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. ale pyszno艣ci. pewnie jad艂abym kawa艂ek za kawa艂kiem ;)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Idealnie 艣wi膮teczne smaki :-)

    OdpowiedzUsu艅
  4. ojacie! wyglada na mega pyszny :D

    OdpowiedzUsu艅
  5. Anonimowy17:29

    Jak cz臋sto pieczesz ciasta? :)
    mam pytanie, czy da艂aby艣 rad臋 pisa膰 na ig najpierw po polsku, bo zawsze musz臋 rozwija膰 tekst a m贸j telefon d艂ugo kimini :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Hmmm zale偶y czy mam czas :) Ale zazwyczaj w weekend staram si臋 co艣 upiec wi臋c jest to tak raz na tydzie艅, czasem raz na dwa tygodnie :)

      Usu艅
  6. My bardziej lubimy po艂膮czenie czekolady z wi艣ni膮 ale takie ciacho te偶 jest na pewno pycha :D

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Wi艣nia i czekolada to r贸wnie dobre po艂膮czenie :) Ale pomara艅cza kojarzy si臋 jednak ze 艣wietami bardziej ni偶 wi艣nie :P

      Usu艅
  7. A偶 musz臋 spr贸bowa膰! Po 艣wi臋tach robi臋! ;)) Uwielbiam ciasta, a w czasie 艣wi膮t brakowa艂o mi ju偶 mojego zdrowego jedzonka. Za rok robi臋 fit ciasta na 艣wi臋ta! ;D
    Zapraszam do mnie vickyemikor.blogspot.com

    OdpowiedzUsu艅
  8. Czy agar dodajemy sypki czy lepiej go zagotowa膰 i dopiero doda膰 do reszty sk艂adnik贸w?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Sypki. Podczas pieczenia i tak jest on poddany dzia艂aniu wysokiej temperatury

      Usu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna