pi膮tek, 16 grudnia 2016

tofurnik (prawie) jak sernik


S艂uuuchajcie, zrobi艂am najlepszy jak do tej pory tofurnik! I musz臋 by膰 nieskromna, serio. Ca艂膮 rodzin膮 si臋 nim zajadali艣my, a ja nie mog艂am uwierzy膰, 偶e w ko艅cu uda艂o mi si臋 stworzy膰 tofurnik, kt贸ry smakiem bardzo przypomnia艂 sernik. Moi rodzice nie zbyt przepadali za tofurnikami i r贸偶nymi wersjami moich "sernik贸w" z tofu kt贸re ju偶 robi艂am, ale ten posmakowa艂 im bardzo i w艂a艣ciwie zjedli艣my 3/4 pierwszego dnia... Na swoje usprawiedliwienie mamy to, 偶e by艂 upieczony w ma艂ej 18cm tortownicy... :P No ale - skoro tak bardzo posmakowa艂 moim rodzicom - to o czym艣 艣wiadczy! Ten tofurnik jest na prawd臋 jak do tej pory najlepszym jaki upiek艂am i powiem Wam, 偶e powoli opanowuj臋 ju偶 sztuk臋 pieczenia tofurnik贸w i wychodz膮 one coraz lepsze ♥ Ten tofurnik b臋dzie r贸wnie偶 idealny na 艣wi臋ta - upieczcie go i zobaczcie czy Wasi bliscy, zorientuj膮 si臋, 偶e to nie sernik :) I koniecznie dajcie mi zna膰, jak wyszed艂 ten ekspetyment :) A teraz najwa偶niejsze, czyli...przepis!!! ♥









TOFURNIK (PRAWIE) JAK SERNIK
tortownica 18cm (mo偶na podwoi膰 sk艂adniki i upiec w formie o 艣r. 22cm)


sp贸d
100g suszonych daktyli (je艣li s膮 suche wcze艣niej na ok. 1h zalej je wrz膮tkiem aby zmi臋k艂y)
60g ekspandowanego owsa (mo偶na u偶y膰 zamiast tego 100g p艂atk贸w owsianych)
艂y偶ka oleju kokosowego

Wszystkie sk艂adniki miksujemy do uzyskania lepkiej masy (nie musi, a wr臋cz nie powinna by膰 zmiksowana na g艂adko). Dno tortownicy 18cm wyk艂adamy papierem i przek艂adamy do niej mas臋, wyr贸wnujemy sp贸d. Wk艂adamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy mas臋 "serow膮".

masa
2 kostki po 180g tofu naturalnego (=ok. 360-400g)
2 opakowania deseru jaglanego o smaku kokosowym YAG艁Y YOGO >>KLIK<< = 320g (mo偶na u偶y膰 takiej ilo艣膰 jogurtu sojowego jesli nie mo偶ecie znale藕膰 tych deserk贸w)
50ml soku z cytryny
150g erytrolu/ksylitolu/cukru nierafinowanego
opakowanie 40g proszku budyniowego o smaku waniliowym

Tofu kruszymy widelcem w misce, nast臋pnie dodajemy deser jaglany/jogurt sojowy, sok z cytryny, erytrol i miksujemy na g艂adk膮 mas臋. Przesiewamy proszek budyniowy i mieszamy dok艂adnie, aby nie by艂o 偶adnych grudek. Wyjmujemy tortownic臋 z zapieczonym spodem z piekarnika i smarujemy jej boki olejem/margaryn膮 ro艣linn膮. Na sp贸d wylewamy mas臋 (nie trzeba go studzi膰) i ponownie wk艂adamy tortownic臋 do piekarnika, zmniejszaj膮c temp. do 150*C. Pieczemy tofurnik ok. 40-50 minut, wy艂膮czamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 30-40 minut, nast臋pnie wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia na blacie kuchennym. Przed podaniem sch艂adzamy min. 5h, a najlepiej ca艂膮 noc (wtedy smakuje najlepiej :)). Przechowujemy w lod贸wce. Smacznego! :)



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)


zBLOGowani.pl

zBLOGowani.pl

11 komentarzy:

  1. Takie ciasto to marzenie. Martyno mog臋 prosi膰 o kawa艂eczek ?
    Cudo :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Super! Musz臋 spr贸bowa膰 :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. O matko jak to ciasto genialnie wyglada. Musz臋, ale to musz臋 je przyrz膮dzi膰. Cudo :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Szczeg贸lnie uwielbiamy takie proste spody :D

    OdpowiedzUsu艅
  5. Anonimowy14:03

    A mozna dodac ugotowanej kaszy jaglanej zamiast deserka :)?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Niestety to nie b臋dzie to samo :( Mo偶esz jednak spr贸bowa膰 z jogurtem sojowym lub innym ro艣linnym albo u偶y膰 艣mietanki kokosowej (twarda cz臋艣膰 mleka kokosowego ;))

      Usu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna