piątek, 18 września 2015

masło orzechowe


Swoje pierwsze masło orzechowe kupiłam i spróbowałam trochę ponad trzy lata temu. Od razu pokochałam ten smak! Do tej pory jestem uzależniona od masła orzechowego :) Pasuje niemalże do wszystkiego; na kapkę, do owsianki, pancakes'ów, jako pyszna przekąska... ;) Kolejnym plusem domowego masła jest cena, ponieważ za sklepowe masło zapłacicie od 10 do 15zł (w zależności od firmy) za 350g słoiczek. Taka sama ilość domowego masła wyniesie Was nie więcej niż 6zł ;) Robi się je właściwie dziecinnie prosto, więc chyba już nie stoi na przeszkodzie, aby założyć domową fabrykę masła orzechowego? No...Jeszcze potrzebny w miarę dobry mikser, ale zawsze można pożyczyć od sąsiadki, a w zamian za przysługę dać jej trochę tego magicznego kremu... ;)
Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjne masło orzechowe, czyli takie z orzeszków ziemnych. Są także masła migdałowe, z orzechów laskowych, włoskich... Na pewno każde z nich wypróbuje dzieląc się przy tym z Wami przepisem ;)

lody kokosowo-czekoladowe z koniakiem


Upały już ponoć mają odpuścić, ale to nie znaczy, że mamy sobie odpuścić jedzenie lodów! O nie, jeśli o mnie chodzi - lody zawsze i wszędzie, uwieeeelbiam! Ostatnio robię masę domowych lodów i odkrywam tajniki dzięki którym wychodzą lepsze. Jedną z nich jest np. dodatek alkoholu. Nie pomijajcie go w tym przepisie. Dzięki niemu lody są kremowe i mają ciekawy posmak ;) Koniak dobrze podkreśla smak kakao! Nieskromnie powiem, że to jedne z najlepszych lodów, jakie robiłam! I to wegańskie :)

najzdrowsza i najlepsza domowa wegańska czekolada


Czy czekolada może być zdrowa? Czy można zrobić ją samemu w domu? Tak i tak! :) Czekolada (w rozsądnych ilosciach ;)) jest bardzo zdrowa - jeśli mówimy o tej gorzkiej, z zawartością masy kakaowej powyzej 70% i z dobrym składem, gdzie na pierwszym miejscu nie będzie cukier. Takie czekolady są albo drogie, albo nie trafiają w gusta większosci ludzi...Wiadomo, że najlepsza jest ta słodziutka, mleczna czekolada... ;) Ale czekoladę można zrobić też samemu we własnej kuchni i to jedynie z 3 składników! To pierwsza zaleta. Druga - jest bardzo zdrowa! Trzecia - smakuje nawet wielbicielom mlecznej czekolady...przetestowałam na Tacie...ciagle prosi żeby zrobiła nową porcje! ;)

czekowiśnia! konfitura wiśniowa z kakao


Taki niebanalny dżem. Robiliście kiedyś z dodatkiem kakao? Ja też nie :) Każdy wie, że wiśnie i czekolada / kakao to świetne połączenie, które lubimy odtwarzać w deserach. A czemu by nie w konfiturze? Smakuje jak...hm...wiśniowa Nutella! :)
Gdy szukałam przepisu na tę konfiturę zwiedziłam bardzo dużo stron z przepisami, jednak żaden mi nie pasował...W tym przypadku postanowiłam sklecić coś sama i tak powstała ta konfitura. Obawiałam się, że nie będzie słodka, bo w jednym z przepisów, które znalazłam na 1 kg wiśni było 600g cukru, a ja na 2,6 kg owoców użyłam go 800g, jednak dżem jest słodki. I pyszny! :)

domowa konfitura różana


Ma piękny zapach i kolor (jak to różane przetwory... :)), których niestety zdjęcia nie oddają :( Moim zdaniem na prawdę warto poświęcić trochę czasu i zrobić konfiturę z płatków róży. Wczoraj w sklepie z ciekawość przeczytałam skład jednej z konfitur różanych, wiecie co tam było? No tak, jabłka i pigwa, cukier, woda, stabilizatory i uwaga, główna gwiazda........koncentrat z dzikiej róży - AŻ 0,5%! I oni jeszcze nazywają to konfiturą różaną...Eh.
Konfitura jest baaardzo słodka, mimo, że znacznie zmniejszyłam ilość cukru, ponieważ w oryginalnym przepisie było go aż 750g, a ja dałam 550g. Nawet nie chcę myśleć, jak słodka musiałaby być gdybym dała te 750g :)



INSTAGRAM @plantbasedmartyna