Swoje pierwsze masło orzechowe kupiłam i spróbowałam trochę ponad trzy lata temu. Od razu pokochałam ten smak! Do tej pory jestem uzależniona od masła
orzechowego :) Pasuje niemalże do wszystkiego; na kapkę, do owsianki,
pancakes'ów, jako pyszna przekąska... ;) Kolejnym plusem domowego
masła jest cena, ponieważ za sklepowe masło zapłacicie od 10 do 15zł (w zależności
od firmy) za 350g słoiczek. Taka sama ilość domowego masła wyniesie Was nie
więcej niż 6zł ;) Robi się je właściwie dziecinnie prosto, więc chyba już nie
stoi na przeszkodzie, aby założyć domową fabrykę masła orzechowego?
No...Jeszcze potrzebny w miarę dobry mikser, ale zawsze można pożyczyć od
sąsiadki, a w zamian za przysługę dać jej trochę tego magicznego kremu... ;)
Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjne masło orzechowe,
czyli takie z orzeszków ziemnych. Są także masła migdałowe, z orzechów laskowych,
włoskich... Na pewno każde z nich wypróbuje dzieląc się przy tym z Wami
przepisem ;)