Przy pogodzie jaką aktualnie mamy na dworze gdy wracam do domu mam ochotę albo zjeść/napić się czego ciepłego, albo pójść spać...Nie mam zupełnie ochoty na tworzenie wymyślnych dań i stanie nad kuchenką przez godzinę. Stawiam na szybkie, sycące i rozgrzewające obiady. Propozycję jednego z nich pokazuję Wam dzisiaj. Niestety sezon na dynie już się kończy, ale jeszcze można gdzieniegdzie je dostać, więc zróbcie zapas! :) I przy okazji - ugotujcie potrawkę z tego przepisu, bo jest na prawdę pyszna - tak jak wcześniej wspomniałam - prosta, szybka, sycąca i rozgrzewajaca, a dodatkowo bardzo aromatyczna dzięki przyprawom. Przy okazji, dzięki zawartości duzej ilości warzyw bogatych w witaminę C podniesie Waszą odporność co jest również bardzo ważne w mroźne dni.
niedziela, 29 listopada 2015
sobota, 28 listopada 2015
weganskie produkty PRIMAVIKA
Etykiety:
WSPÓŁPRACA
Jakiś czas temu przyszła do mnie duża i ciężka paczka od Primavika - w ramach kontynuacji współpracy. Na pewno większość z Was kojarzy Primavikę, w końcu jest ona na polskim rynku już baaardzo długo i wciąż się rozwija wprowadzając coraz to nowe produkty oraz ulepszając je. Co znalazło się w mojej paczce?
Od lewej: masło orzechowe Active, hummus oliwkowy, hummus paprykowy, cieciorka w sosie pomidorowym, paprykarz wegetariański, pasztet sojowy z pomidorami, pasztet pomidorowy z cieciorką, wege pulpety w sosie pieczeniowym, wege sznycelki, masło migdałowe, tahini, masło z nerkowców, mix orzechowy crunchy, deser słoneczna pomarańcza z ziarnami
czwartek, 26 listopada 2015
makaron z ajvarem i smażonym tofu
Etykiety:
AJVAR,
BEZGLUTENOWE,
KOPEREK,
MAKARON,
OBIAD,
PIEPRZ CZARNY,
SÓL,
TOFU
Jedliście kiedyś ajvar? Jeśli tak, na pewno już macie na jego temat swoje zdanie i znacie jego smak, ale pewnie znajdzie się kilka osób, które ajvaru nigdy nie jadły...Jak ja - dopóki nie spróbowałam TEGO z Kuchni Świata :) Co to jest ajvar, z czego powstaje? Jest to pasta warzywna z papryki, bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku i przypraw (sól, pieprz, chili). Pochodzi z kuchni serbskiej i jest popularny szczególnie na Bałkanach. Skoro już wiecie czym jest ajvar zapraszam na przepis z jego użyciem! :)
poniedziałek, 23 listopada 2015
czekoladowa paczka Terravita
Etykiety:
WSPÓŁPRACA
W tamtym tygodniu przyszły do mnie dwie paczki. Dzisiaj podzielę się z Wami zawartością jednej z ich :) Była to mała i niepozorna paczka, ale po otworzeniu...moim oczom ukazało się 18 czekolad! Jest to nowa seria czekolad Terravity, którą na pewno wszyscy znają :) Tym razem firma stworzyła serię czekolad o wysokiej zawartości kakao - mają aż 70% masy kakaowej! Uwielbiam ciemne czekolady i im wiecej % kakao tym lepiej dla mnie, wiec bardzo ucieszyłam się, kiedy się dowiedziałam, że zostałam wybrana jako testerka :) Dziękuję BLOGmedia i Terravita :)
niedziela, 22 listopada 2015
granola z nerkowcami
Etykiety:
BEZGLUTENOWE,
GRANOLA,
ŁUSKA GRYCZANA,
MLEKO ROŚLINNE,
ORZECHY,
PŁATKI OWSIANE,
POPPING Z AMARANTUSA,
SŁÓD KUKURYDZIANY,
ŚNIADANIE
Tak, tak - kolejny przepis na granolę... :) Jest ich na blogu już kilka, a będzie jeszcze więcej :) Uwielbiam to, że za każdym razem nasza domowa granola może być inna...Sami decydujemy jakie orzechy tym razem dodamy, jakie suszone owoce, a może cynamon? Kakao? Wiórki kokosowe? Chyba nie da się zliczyć ile wersji granoli można zrobić :) Dzisiaj mam dla Was przepis na granolę z nerkowcami - są to moje ulubione orzechy ♥ Lubicie nerkowce? Jakie są Wasze ulubione orzechy?