W sobotę zakończył się tegoroczny (już ósmy :)) Tydzień Weganizmu! Wydarzeniem kończącym to wydarzenie były Kulinarne Potyczki Bloggerów, w których miałam przyjemność brać udział :)
Było to dla mnie cudowne doświadczenie! Dziękuję wszystkim za przybycie i przede wszystkim...za docenienie mojej potrawy, która zajęła pierwsze miejsce! ♥ Mnóstwo osób prosiło mnie o przepis, więc postanowiłam, że opublikuję go na blogu jak najszybciej i oto jest! Chana masala :) Bardzo proste, stosunkowo szybkie i co najważniejsze - przepyszne danie :) Dużą rolę grają tutaj przyprawy - jeśli macie mieszankę garam masala to super, ale i bez niej dacie radę :) Na Potyczkach jej nie użyłam, a i tak wszystkim smakowało :) W chana masala nie ma zbyt wyszukanych składników, więc albo macie je w domu, a jeśli nie to z łatwością kupicie w każdym sklepie :) Nic tylko gotować! Nie pożałuje! To danie zyskało aprobatę duuużej ilości osób więc broni się samo :) Moja wersja nie jest wersją tradycyjną, ponieważ nieco zmodyfikowałam przepis i dodałam jarmuż, ale polecam ten dodatek, bo komponuje sie bardzo dobrze!
CHANA MASALA
3-4 porcje
400g passaty / przecieru pomidorowego
kilka łyżek oleju
średnia cebula, ok. 100g (biała lub czerwona)
3 ząbki czosnku
2cm kawałek imbiru
1/4 szklanki świeżej kolendry, posiekanej
1 lub 2 zielone papryczki chili (w zależności jak ostre danie chcecie otrzymać)
1/2 łyżeczki kurkumy (do smaku)
1/2 łyżeczki chili w proszku (do smaku, w zależności jak ostre danie chcecie otrzymać)
1/2 łyżeczki mieszanki garam masala (można pominąć, jeśli nie masz, daj wtedy wiecej kuminu)
łyżeczka / łyżka kuminu (do smaku)
sól (do smaku)
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny (do smaku)
50g jarmużu, drobno posiekanego
ok. 1/2 szklanki wody
Cebulę siekamy drobno. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Następnie do garnka przeciskamy przez praskę czosnek oraz (obrany) imbir, smażymy aż cebula zmięknie. Teraz dodajemy posiekane w drobną kostkę papryczki chili i smażymy ok. 2-3 minuty. Dodajemy kumin i smażymy ok. minutę. Następnie wlewamy passatę / przecier pomidorowy, pozostałe przyprawy (kurkuma, chili, garam masala, sól). Dodajemy jarmuż. Gotujemy całość na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie dolewamy wodę, dodajemy ciecierzycę i gotujemy kolejne 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kolendrę, syrop klonowy oraz sok z cytryny. Można podawać z ryżem, pieczywem lub jako samodzielne danie. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA!
:)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
Uwielbiamy! I zupełnie nie dziwimy się, że zajęłaś pierwsze miejsce - gratulacje :)
OdpowiedzUsuńPiękne, bardzo apetyczne fotki :)Zrobiłam się głodna!
OdpowiedzUsuńW najbliższym czasie będę testować to danie :)
OdpowiedzUsuńJak żałuję że mnie tam nie było! Danie prezentuje się niesamowicie!
OdpowiedzUsuńplatki-owsiane.blogspot.com
Czy zamiast syropu klonowego można dodać cukier? Czy syrop jest składnikiem niezbędnym?
OdpowiedzUsuńSyrop nadaje trochę innego smaku, ale w ostateczności może być i cukier :) Jeśli masz jakiś ciemny cukier (trzcinowy, muscovado) to użyj takiego, jeśli nie - niech będzie biały :) Tylko daj go odrobinę mniej niż syropu
UsuńŚwietny, prosty przepis :) Gratuluję zajęcia pierwszego miejsca, z takim daniem musiało się udać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Bardzo fajny przepis, i super kuszące danie! Podoba mi się..
OdpowiedzUsuńTaką sycącą i aromatyczną miskę dania to by się zjadło :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam! Rewelacja, ta porcja będzie zdecydowanie za mała, bo już zniknęła połowa :) Pozdrawiam i proszę więcej takich przepisów :) :)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, że smakuje! :)) Jeśli masz zdjęcie to wyślij je na anytrami@o2.pl, a dodam je do albumu "czytelnicy gotują" na facebooku - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.427832057363741.1073741843.154833084663641&type=3
Usuń