CIASTO Z RABARBAREM
BEZ GLUTENU, TŁUSZCZU I CUKRU
tortownica 22cm
130g mąki jaglanej
130g mąki owsianej
lub 260g mąki pszennej, jeśli nie zależy Wam na tym, aby było bezglutenowo :)
250-300ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
150g erytrolu/ksylitolu (lub cukru)
250-300g rabarbaru
łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
10g (łyżka) mielonego siemienia lnianego
W misce łączymy mąki, len mielony, proszek do pieczenia, sodę i erytrol/ksylitol. Stopniowo dolewamy mleko, ciagle mieszajac, do uzyskania gęstej konsystencji. Rabarbar myjemy (nie obieramy) i kroimy drobno, następnie dodajemy do masy i mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wylewamy masę do tortownicy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150*C. Pieczemy ok. 15 minut, następnie zwiększamy temp. do 180*C i pieczemy ok. 40-45 minut (do "suchego patyczka"). Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA!
:)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, aczkolwiek nie lubię rabarbaru. Chętnie podmieniłabym go chociażby na jabłka czy truskawki :)
OdpowiedzUsuńSprawdzą się tutaj każde owoce, więc podmieniaj i piecz! :)
UsuńMożna pominąć ocet??
OdpowiedzUsuńTak, ale dodaj wtedy ok. 2 łyżki soku z cytryny (kwas reaguje z sodą dzięki czemu ciasto jest bardziej puszyste i wyrosniete)
UsuńDobra, namówiłaś nas i na weekend będziemy robić ciacho z rabarbarem :D
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smakowicie chciałam zapytać czy zamiast mąki owsianej i jaglanej można w całości dodać mąkę Żytnia? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŻytnia jest bardzo ciężką maką i ciasto może być nie wyrośnięte i zakalcowate, więc polecałabym użyć czegoś lżejszego. Jeśli nie masz mąki owsianej możesz zmielić płatki owsiane w młynku do kawy / malakserze do konsystencji mąki, tak samo z kaszą jaglaną :) Ewentualnie napisz mi jakie inne mąki masz do dyspozycji, moze akurat któraś będzie OK :) Pozdrawiam :)
UsuńBardzo serdecznie dziękuję pani za odpowiedź doceniam. Udało mi się kupić wszystkie wskazane mąki więc będę robiła zgodnie z wytycznymi w przepisie. Jestem początkującą gospodynią dodatkowo nigdy nie robiłam wypieków z rabarbarem i trochę się obawiam że nie wyjdzie. Jeśli tak się stanie Będę próbować dalej. Zastanawiam się tylko czy nie obrać rabarbaru, czy w cieście skórka nie przeszkadza? Pozdrawiam Marta
UsuńMam jeszcze jedno pytanie Nie lubię marnować żywności Dlatego zastanawiam się czy gdyby ciasto zostało to czy można je zamrozić? Pozdrawiam ciepło Marta
UsuńZamiast mleka migdałowego dodam zwykłe - Mam nadzieję że przez taki manewr ciasto nie straci na wartości Pozdrawiam Marta
UsuńSkórka nie powinna przeszkadzać - ja nie obierałam i bylo ok :)
UsuńMam nadzieję, że ciasto wyszło pyszne ;) Koniecznie zdaj relację i jeśli się uda - zrób zdjęcie! Mozesz je wysłać na mój mail anytrami@o2.pl a ja umieszczę je w specjalnej galerii na FB :)
Co do mrozenia ja tego nie robiłam, bo ciasto znikło w 3 dni, ale myślę, że jak najbardziej się nadaje. Aby je potem odmrozić wrzuć je do piekarnika rozgrzanego do 180*C na kilkanaście minut :)
uwielbiam rabarbar w wypiekach! :)
OdpowiedzUsuńSprawdzę się idealnie, a tyle można z nim kombinować <3
Upieklam wczoraj.Jest okay,chociaz nie smakuje jak ciasto lecz jak chlebek z rabarbarem.
OdpowiedzUsuń