sobota, 21 marca 2020

zdrowe trufle czekoladowe z fasoli // healthy chocolate black bean truffles


E N G L I S H  B E L O W
Kto by pomyślał, że cztery specyficzne składniki połączone razem stworzą coś tak pysznego! Nie będę skromna, ale jestem dumna z tego przepisu! Zawsze podchodziłam nieco sceptycznie do słodkich przepisów z użyciem warzyw czy fasoli, ale za każdym razem przygotowywałam coś z ich użyciem, było pysznie! :) 
Bardzo, baaardzo polecam Wam TEN przepis, trufle są przepyszne, fasola jest w ogólnie nie wyczuwalna! Są słodkie, czekoladowe, konsystencja jest kremowa, a całość jest zakończona skorupką z gorzkiej czekolady, która sprawia, że czujesz jakbyś jadł tradycyjne trufle... 
W moich truflach czekoladowych z czarnej fasoli nie znajdziesz jednak rafinowanego cukru czy tłuszczu. Składają się one z fasoli, daktyli, kakao, masła orzechowego oraz gorzkiej czekolady na polewę. Dzięki bazowemu składnikowi którym jest fasola oraz dodatkowi masła orzechowego, są również naturalnie bogate w białko - jednak trufla dostarcza około 4g białka i 120 kalorii.

wtorek, 17 grudnia 2019

waniliowe muffiny proteinowe z matcha // vanilla protein muffins with matcha


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W
Muffinki są perfekcyjnym wypiekiem jeśli masz ochotę na domowy wypiek, ale nie masz zbyt dużo czasu i nie koniecznie chcesz piec pełnowymiarowe ciasto
Ostatnio dostałam kilka smaków wegańskiego białka do przetestowania od Reflex Nutrition i postanowiłam, że dodam odrobinę do moich muffin i zobaczę jak wyjdą. Powiem Wam, że był to dobry pomysł, bo białko nie wpłynęło zbyt na strukturę czy smak wypieku, jedynie dodało mu nieco waniliowego aromatu, co nie jest niczym złym :) Dzięki dodatkowi odżywki białkowej muffiny są bardziej odżywcze i sycące, ponieważ zawierają więcej białka - w jednej muffinie jest 6g białka (12% dziennego zapotrzebowania! :))
Dodałam do nich także i odrobinę matcha, ponieważ bardzo ją lubię, a także jest ona bogata w antyoksydanty. Przed upieczeniem muffiny były zielone, po wyjęciu z piekarnika niestety ten kolor przemienił się w brązowo-zielony (z naciskiem na brązowy... :D), ale smak matcha wciąż pozostał! :)


poniedziałek, 28 października 2019

3-składnikowe kulki mocy o smaku mango & kokos // 3 ingredient mango & coconut energy balls


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W 

Uwielbiam wszelkiego rodzaju "energy balls". Z wielu powodów...głownie jednak dlatego, że są proste i stosunkowo szybkie do zrobienia, o wiele tańsze niż sklepowe i za każdym razem można stworzyć inny smak! A to lubię właśnie najbardziej - tworzenie nowych smaków! Otwieram szafke kuchenną i zastanawiam się, co tym razem mogę zblendować razem, aby stworzyć pyszne, domowe kulki mocy. Ostatnio natrafiłam w mojej szafce kuchennej na suszone mango, nawet nie pamiętam kiedy je kupiłam... :D Termin ważności zbliżał się ku końcowi więc postanowiłam, że tym razem ten oto składnik będzie bazą moich kulek mocy! Nie miałam jednak aż tak dużo suszonego mango, więc dorzuciłam i garść daktyli. Ostateczny składnik to mąka kokosowa, ktora połączona z mango i daktylami dodaje kulkom mocy tropikalnego smaku! Obtoczyłam je w mieszance mielonych ziaren, ale możecie zastąpić je dowolnym dodatkiem - pysznie sprawdzą się wiórki kokosowe czy mielone orzechy :) 

niedziela, 22 września 2019

zdrowe ciasta kawowo-czekoladowe // healthy mocha loaf


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W

Kawa i czekolada idzie ze sobą w parze, temu nie da sie zaprzeczyć. Kto z Was jest fanem pysznego napoju zwanego 'mocha' składającego się z espresso, czekolady i mleka? Jeśli jeszcze nie próbowaliście - jak najszybciej odwiedźcie lokalną kawiarnię i zamówcie! Kawa i czekolada smakują dobrze połączone nie tylko w gorącym napoju, ale także i wypiekach. To ciasto bardzo dobrze tego dowodzi! Czekoladowe, z subtelnym posmakiem kawy...dodatek kawałków czekolady sprawia, że smakuje jeszcze lepiej! A pachnie...obłędnie! To co, kto się skusi na kawałek do porannej/popołudniowej kawy? :) Na zachętę dodam jeszcze, że to ciasto jest przygotowane z użyciem mąki orkiszowej oraz beztłuszczowe i bezcukrowe! Nie licząc czekolady...ale warto ją dodać, uwierzcie!

czwartek, 8 sierpnia 2019

burgery z edamame i quinoa // edamame & quinoa burgers


E N G L I S H  B E L O W 

Mineło troche czasu od kiedy dodałam "wytrawny" post...także dzisiaj czas na małą przerwę od słodkich wypieków, aby Was zbytnio nie zasłodzić ;) Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na wegańskie burgery z edamame (soja) oraz quinoa, znanej także pod nazwą komosa ryżowa. Oba te produkty są bardzo zdrowe i warto włączyć je do diety! Edamame jest bardzo dobrym źródłem roślinnego białka, zawiera także pokaźną ilość antyoksytandów oraz wit. K. Badania pokazaują, że edamame zmniejsza ryzyko chorób serca oraz poprawia poziom trójglicerydów we krwi. Quinoa/komosa ryżowa jest również bardzo dobrym źródłem białka - jest to jeden z nie tak wielu roślinnych produktów zawierający wszystkie 9 niezbętnych aminokwasów! Zawiera również wit. z grupy B, magnez, żelazo, potas i wapń. Tak jak widzicie - te burgery są pełne zdrowia i bogate w pełnowartościowe roślinne białko! No i oczywiście nie mogę zapomnieć aby wspomnieć, że są także i pyszne! Możecie jeść je jako burger w bułce z ulubionymi sosami i dodatkami, lub bez buły, na przykład z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką :) 


INSTAGRAM @plantbasedmartyna