Ile razy spotkaliście się z pytaniem "skąd bierzesz białko?"? Oj, pewnie słyszycie to prawie za każdym razem, gdy powiecie, że nie jecie mięsa i produktów odzwierzęcych, prawda? :) Jakby to mięso/jaja/twaróg były jedynym źródłem białka na świecie...Rośliny również zawierają białko, o wiele lepsze niż mięso czy nabiał, które prowadzą do rozwoju komórek rakowych. BTW - czytaliście najnowszy raport World Health Organisation (Światowej Organizacji Zdrowia) o czerwonym oraz przetworzonym mięsie? Wystarczy 50g dziennie aby zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego... Przerażające! :o Odbiegam jednak od głównego tematu... Jeśli ktoś jest zainteresowany odsyłam TUTAJ (klik) - raport jest po angielsku.
sobota, 31 października 2015
piątek, 30 października 2015
wyniki konkursu jesiennego z Sir William's
Etykiety:
KONKURSY
Przepraszam, że musieliście czekać na wyniki prawie tydzień...Jednak po pierwsze - otrzymałam tyle ciekawych zgłoszeń, że miała nie lada zadanie wybrać jedynie dwa :( Po drugie ten tydzień był dla mnie strasznie zalatany i nie miałam na nic czasu...Teraz mamy piątkowy wieczór i wydaje mi się, że to dobry czas aby ogłosić wyniki!
Dziękuję wszystkim za udział w konkursie. Wasze propozycje na jesienny wieczór były wszystkie cudowne. :) Jak już wcześniej pisałam - nie mogłam się zdecydować...W końcu się udało i wybrałam dwie osoby, do których powędrują nagrody, a są to...
środa, 28 października 2015
dyniowo-paprykowe kotlety z tofu z sosem pieczarkowym
Etykiety:
BEZGLUTENOWE,
CZOSNEK,
DYNIA,
JESIEŃ,
KURKUMA,
MĄKA GRYCZANA,
MĄKA ZIEMNIACZANA,
MIELONY LEN,
MLEKO ROŚLINNE,
OBIAD,
PAPRYKA WĘDZONA,
PIECZARKI,
PIEPRZ CZARNY,
ROZMARYN,
SÓL,
TOFU,
WEGE KOTLETY
Propozycja jesiennego obiadu...Dynia ostatnio króluje w mojej kuchni! Mam dla Was jeszcze kilka przepisów z jej wykorzystaniem. Zacznę od kotletów. Do akcji też ponownie wchodzi tofu :) Dzięki niemu kotlety są sycące i mają sporą ilość białka. Jako główną przyprawę użyłam ostatnio moją ulubioną wędzoną paprykę z Kuchni Świata. Nadaje ona niesamowitego aromatu potrawom! Ciężko kupić ją w zwykłym spożywczaku więc jeśli macie na nia ochotę możecie zakupić tę przyprawę np. TUTAJ. Kotlety podałam z lekkim sosem pieczarkowym i gotowanymi warzywami. Możecie podać je również z kaszą lub zrobić z nich wegeburgera :)
sobota, 24 października 2015
kukurydziane nuggetsy z tofu
Etykiety:
BEZGLUTENOWE,
KASZKA KUKURYDZIANA,
OBIAD,
SOS SOJOWY,
TOFU
Jak widać z tofu można zrobić wszystko :) Uwielbiam ten produkt! Tym razem przygotowałam "nuggetsy", czyli tofu w panierce z kaszy kukurydzianej. Dodatkowo danie jest pieczone, aby było zdrowiej :) Jednak jeśli chcecie jeszcze bardziej nuggetsowe nuggetsy śmiało mozecie je usmażyć :) Są pyszne i chrupiace! Idealnie pasują do nich warzywa lub ryż i surówka :)
niedziela, 18 października 2015
muffiny bananowe z czekoladą i orzechami włoskimi
Etykiety:
BABECZKI / MUFFINY / CUPCAKES,
BANANY,
BEZGLUTENOWE,
CZEKOLADA,
MĄKA GRYCZANA,
MĄKA KUKURYDZIANA,
OLEJ,
ORZECHY,
PROSZEK DO PIECZENIA,
SŁÓD KUKURYDZIANY,
SODA OCZYSZCZONA,
SÓL
Muffiny to jeden z najprostszych wypieków...Do przepisu, który dzisiaj proponuję potrzebujecie tylko odpowiednich produktów, miski, widelca i łyżki. Nie trzeba nawet wyciągać z szafki miksera ;) Zmywania jest mało, muffiny pieką się szybko...Przepis idealny, prawda? ;)