czwartek, 31 grudnia 2015

weganska strucla makowa gryczano-orkiszowa


To będzie już ostatni przepis Bożonarodzeniowy...w tym roku :D
Zakończę sezon świąteczny na blogu słodkim akcentem - zapraszam Was na makowca. Oczywiście wegańskiego. Dodatkowo z domową masą makową (bo ta przecież jest najlepsza ♥) i wykonanego z pełnoziarnistych mąk. Można jeść bez wyrzutów sumienia :) Ciasto jest miękkie, makowiec smakuje dobrze nawet drugiego dnia. Polecam posypać go cukrem pudrem lub polać lukrem albo polewą czekoladową :) Przepis na domową masę makową znajdziecie >>TUTAJ<< i po stokroć polecam Wam właśnie ten przepis, zamiast masy z puszki, w której znajdziecie dwie rodzynki na krzyż...W domowej jest maaaasa bakalii, dodatkowo macie pewność że jest wegańska :)


środa, 30 grudnia 2015

drozdzowe paszteciki gryczano-orkiszowe z kapusta i pieczarkami


To już przedostatni przepis świateczny, który mam dla Was w tym roku :) 
Paszteciki zrobiłam na życzenie Mamy, która bardzo je lubi :) Ja jadłam je po raz pierwszy i również mi posmakowały - myślę, że na kolejne święta również je upiekę.
Ciasto nie jest całkowicie bezglutenowe, ponieważ połowę stanowi mąką orkiszowa - postanowiłam sprawdzić jak zareaguje na nią mój organizm i być może, jeśli wszystko pójdzie dobrze - włączyć do mojej diety. Trudno mi ocenić efekty, ponieważ nie zjadłam aż tyle potraw z udziałem tej mąki, ale myślę, że w przyszłości jeszcze poeksperymentuję z tą mąką :) 

wtorek, 29 grudnia 2015

bezglutenowe uszka do barszczu - ryzowe i gryczane


Aby nie było tak słodko dzisiaj mam dla Was przepis na coś słonego - uszka do barszczu :)
W tamtym roku na Wigilię robiłam uszka z mąki pszennej - przepis >>KLIK<< jednak niedługo po tym zrezygnowałam z glutenu i w tym roku barszczyk jedliśmy z uszkami ryżowymi oraz gryczanymi. W ramach eksperymentu zrobiłam dwa rodzaje uszek i teraz napiszę Wam co nieco o moich odczuciach. Jeśli chodzi o uszka ryżowe są one delikatniejsze w smaku, aczkolwiek gorzej pracowało mi się z ciastem - bardziej pękało i bylo mniej elastyczne, uszka z mąki gryczanej mają lekki posmak gryki, ale łatwiej lepiło się niego uszka. Mi smakują obie wersje, tak wiec i obie Wam polecam, aczkolwiek możecie wybrać jedną z nich dostosowując do swoich preferencji smakowych :)


poniedziałek, 28 grudnia 2015

tofurnik kokosowo-rozany z zurawina (bez cukru)


I po świętach... ;) Mam nadzieję, że na Waszych stołach było dużo wegańskich smakołyków :) 
Niestety ale nie zdążyłam dodać wszystkich Bożonarodzeniowych przepisów przed Wigilią więc teraz jeszcze "pomęczę" Was świątecznymi przepisami, których mam jeszcze kilka :) Na pierwszy ogień idzie tofurnik!
Na święta zawsze robiłam jakiś sernik. W tym roku coś musiało go zastąpić. Padło oczywiście na tofurnik, który godnie zastąpił tradycyjny sernik. Tofurnik wyszedł śnieżnobiały z czerwonymi żurawinowymi kropkami, o kremowej konsystencji ♥ Idealny nie tylko na święta!
P.S. Zgodnie z Waszym życzeniem na blogu będą teraz pojawiać się tabele z wartościami odżywczymi potraw :)


piątek, 25 grudnia 2015

moja pierwsza weganska wigilia - vlog


Witajcie kochani! ♥ 
Jak czujecie się po Wigilii? Mam nadzieję, że brzuchy macie pełne wegańskimi pysznościami,
spędziliście cudowny czas z najbliższymi i Mikołaj trafił w Wasz gust :)
Mój wczorajszy dzień był bardzo udany. Postanowiłam nagrać dla Was świąteczny vlog,
dzięki czemu teraz możecie zobaczyć jak wyglądała moja pierwsza wegańska Wigilia i przygotowania do niej.
Byla to moja trzecia Wigilia bez miesa, ale jak wcześniej wspomniałam - pierwsza wegańska :)
Wegańskie potraw w 100% dają radę! Było tak pysznie, że żałowałam, że nie mam 2 żołądkow :D
Zapraszam do obejrzenia vloga :) Jeśli się Wam podobał, nie zanudziliście się i chcecie więcej vlogów - piszcie! :) 
P.S. Oglądajcie koniecznie w HD!


INSTAGRAM @plantbasedmartyna