Uwielbiam zacząć dzień od miski owsianki! Jednak kiedy zaczyna się lato i robi się gorąco, coraz ciężej przekonać mi się do jej ugotowania. Rano wolę zjeść coś surowego, lekkiego, bardziej orzeźwiającego, ale mimo wszystko sycącego i pożywnego. Wtedy owsiankę często zamieniam na...surową gryczankę. Odkryłam ją w tamtym roku i do tej pory uwielbiam! Jadłam ją w wielu wersjach smakowych i za każdym razem zaskakuje :) Dodatkowo jest bardzo zdrowa, ponieważ nie poddajemy kaszy obróbce termicznej więc zachowuje ona wszystkie swoje właściwości, które dzięki jej wcześniejszemu namoczeniu są jeszcze lepiej przyswajalne :) Nadaje się w 100% dla osób na diecie witariańskiej :) Najważniejsze, abyście użyli kaszy gryczanej niepalonej (inaczej: białej). Po pierwsze ma o wiele więcej wartości odżywczych od prażonej, a po drugie - z prażoną kaszą takiego efektu o jaki niestety nie uzyskacie. Ja już dawno zamieniłam kaszę gryczaną paloną na białą - nawet jeśli ją gotuję :)
wtorek, 28 czerwca 2016
surowa gryczanka truskawkowa z czekoladą
Etykiety:
CZEKOLADA,
INNE DESERY,
KASZA GRYCZANA,
LATO,
NASIONA CHIA,
RAW,
ŚNIADANIE,
TRUSKAWKI
Uwielbiam zacząć dzień od miski owsianki! Jednak kiedy zaczyna się lato i robi się gorąco, coraz ciężej przekonać mi się do jej ugotowania. Rano wolę zjeść coś surowego, lekkiego, bardziej orzeźwiającego, ale mimo wszystko sycącego i pożywnego. Wtedy owsiankę często zamieniam na...surową gryczankę. Odkryłam ją w tamtym roku i do tej pory uwielbiam! Jadłam ją w wielu wersjach smakowych i za każdym razem zaskakuje :) Dodatkowo jest bardzo zdrowa, ponieważ nie poddajemy kaszy obróbce termicznej więc zachowuje ona wszystkie swoje właściwości, które dzięki jej wcześniejszemu namoczeniu są jeszcze lepiej przyswajalne :) Nadaje się w 100% dla osób na diecie witariańskiej :) Najważniejsze, abyście użyli kaszy gryczanej niepalonej (inaczej: białej). Po pierwsze ma o wiele więcej wartości odżywczych od prażonej, a po drugie - z prażoną kaszą takiego efektu o jaki niestety nie uzyskacie. Ja już dawno zamieniłam kaszę gryczaną paloną na białą - nawet jeśli ją gotuję :)
sobota, 25 czerwca 2016
spring rolls'y z tofu i warzywami
Etykiety:
MARCHEW,
OBIAD,
OGÓREK,
PAPIER RYŻOWY,
PAPRYKA,
SAŁATA,
TOFU,
WYTRAWNE PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ
Ostatnio przypomniałam sobie o opakowaniu papieru ryżowego, które kupiłam jakiś czas temu, ale do tej pory było jeszcze nienapoczęte. Pogoda raczej nie sprzyja ciężkim i tłustym sajgonkom, ale spring rollsy będą teraz jak znalazł! Lekkie, ale pożywne i sycące, a dzięki tofu bogate w białko. Dobry pomysł na lunch albo propozycja potrawy na grilla :) Do środka oprócz tofu możecie użyć warzyw jakichkolwiek tylko chcecie! :)
czwartek, 23 czerwca 2016
najlepsze wegańskie lody i inne smakołyki czyli WEGANKA W WARSZAWIE #1
Etykiety:
VLOG
W poprzednią sobotę spędziłam wspaniały dzień z cudownymi osobami w Warszawie ♥
Skorzystaliśmy z wegańskich uroków stolicy i odwiedziliśmy kilka knajp.
Najbardziej cieszę się, że w końcu udało udało mi się spróbować lodów z Vegestacji, które są po prostu przepyszne! Oprócz tego na obiad wpadliśmy do Lokal Vege Bistro gdzie jadłam po raz pierwszy i jestem równie zadowolna. Jeśli chodzi o deser to jak zwykle postawiłyśmy na ciasto z Vege Miasta :) Mam dla Was VLOG i kilka zdjęć, zapraszam do oglądania! :)
oglądaj w HD! :)
wtorek, 21 czerwca 2016
hummus z pieczoną papryką i moje pierwsze zakupy online
Etykiety:
CIECIERZYCA,
CZOSNEK,
KUMIN,
PAPRYKA,
PAPRYKA SŁODKA,
PASTY KANAPKOWE / SMAROWIDŁA / DIPY,
PIEPRZ CZARNY,
SOK Z CYTRYNY,
SÓL,
TAHINI,
WSPÓŁPRACA
Kocham hummus od kiedy po raz pierwszy go spróbowałam! Jednak za nic nie podchodzi mi ten sklepowy...Zawsze robię domowy, który mogę idealnie dopasować pod swoje kubki smakowe :) Najczęściej robię zwykły, klasyczny hummus >>KLIK<<, jednak czasami wzbogacam go o jakieś dodatki smakowe tak jak ten dzisiejszy. Paprykowy hummus jest obłędny! Te smaki wspaniale współgrają i bardzo Wam go polecam! Koniecznie wypróbujcie!