czwartek, 28 lipca 2016

domowy ketchup {video przepis}


Szczerze m贸wi膮c nigdy nie rozumia艂am tego ketchupowego fenomenu i faktu, 偶e ludzie dodaj膮 go wsz臋dzie...U mnie zazwyczaj by艂 jedynie dodatkiem do frytek czy zapiekanki :D A potem...zrobi艂am domowy ketchup i przepad艂am na wieki :D To zupe艂nie inna bajka ni偶 ketchup z plastikowej butelki ze sklepu. Smakuje zupe艂nie inaczej i moim zdaniem - o niebo lepiej. W sk艂adzie opr贸cz pomidor贸w zawiera r贸wnie偶 wiele innych warzyw oraz bukiet przypraw dzi臋ki czemu jego smak jest niepowtarzalny. Jest idealny nie tylko jako dodatek do frytek, kanapek czy zapiekanek, ale sprawdzi si臋 艣wietnie r贸wnie偶 jako sos do pizzy czy burger贸w. Z podanej porcji wychodzi ok. 6-8 s艂oik贸w, polecam zrobi膰 go duuuuu偶o i porz膮dnie zawekowa膰, aby m贸c cieszy膰 si臋 pysznym smakiem letnich pomidor贸w w domowym ketchupie nawet w lutym :)) Jest z nim troch臋 roboty, ale na prawd臋 warto po艣wi臋ci膰 mu te kilka godzin!

OBEJRZYJ VIDEO-PRZEPIS Z WYKONANIEM PRZEPISU! :)


wtorek, 26 lipca 2016

lody bananowe o smaku (solonego) karmelu


Lody bananowe ka偶dy weganin pewnie zna ;) S膮 one dla nas wybawieniem w gor膮ce dni! Kremowe i s艂odkie, w dodatku banalnie proste do wykonania i tanie ;) Za co jeszcze je uwielbiam? Za to, 偶e mo偶na stworzy膰 tysi膮ce smak贸w tych w艂a艣nie lod贸w! Za ka偶dym razem mo偶emy u偶y膰 innych dodatk贸w i otrzyma膰 deser lodowy w nowym wymiarze :) Tym razem stworzy艂am lody bananowe o smaku...karmelu! To by艂a jedna z najlepszych wersji lod贸w bananowych jak膮 jad艂am! ♥ Je艣li jeste艣cie fanami solonego karmelu wystarczy doda膰 do lod贸w szczypt臋 soli :) 


poniedzia艂ek, 25 lipca 2016

jak zacz臋艂am zdrowy styl 偶ycia?


Jakis czas temu na m贸j kana艂 YouTube doda艂am filmik z odpowiedzi膮 na tag "Na Zdrowie".
M贸wi臋 w nim g艂贸wnie o mojej przygodzie ze zdrowym stylem 偶ycia, jak to si臋 zacz臋艂o, jak teraz wygl膮da, co si臋 zmieni艂o itp... Zapraszam Was do ogl膮dania! B臋dzie mi mi艂o jesli r贸wnie偶 podzielicie si臋 swoimi odpowiedziami :)





pi膮tek, 22 lipca 2016

czarny ry偶 z pieczonym bobem i pieczarkami


Jedli艣cie kiedy艣 czarny ry偶? Ja do niedawna nawet nie widzia艂am, 偶e taki istnieje :) 
Zobaczy艂am go w sklepie frisco.pl i postanowi艂am wypr贸bowa膰!
By艂 dla mnie zaskoczeniem, bo my艣la艂am, 偶e po ugotowaniu by膰 mo偶e straci kolor i b臋dzie bardziej, hmm...szarawy? Ale przez ca艂y proces gotowania utrzymywa艂 sw贸j wyj膮tkowy kolor. Jest r贸wnie偶 bardzo smaczny - mi smakuje bardziej ni偶 ry偶 bia艂y :) Dodatkowo jest oczywi艣cie nieoczyszczany ze wszelkich 艂usek itp. wi臋c ma w sobie o wiele wi臋cej warto艣ci! Polecam Wam go wypr贸bowa膰! :) Ja przygotowa艂am go w wersji sezonowej - z bobem. Po raz pierwszy r贸wnie偶 upiek艂am b贸b i powiem Wam, 偶e smakuje mistrzowsko! ♥

pi膮tek, 15 lipca 2016

tofurnik mango z musem truskawkowym (bez pieczenia)


Latem mam mniejsz膮 ochot臋 aby odpala膰 piekarnik i piec ciasta. Jednak ochota na ciasta jest tak samo du偶a jak w inne pory roku... :D Co zatem zrobi膰? Ciasto bez pieczenia! Idealne rozwi膮zanie na lato :) Tym razem postanowi艂am przygotowa膰 m贸j pierwszy tofurnik na zimno! I jak na pierwszy wyszed艂 przepyszny! Idealna konsystencja, orze藕wiaj膮cy, a po艂膮czenie truskawek z mango jest po prostu cudowne! Owsiano-偶urawinowy sp贸d r贸wnie偶 艣wietnie pasuje do ca艂o艣ci. To na pewno nie b臋dzie ostatni tofurnik na zimno jaki zrobi艂am! :) 
A jakie s膮 Wasze ulubione ciasta bez pieczenia? :)

INSTAGRAM @plantbasedmartyna