wtorek, 13 grudnia 2016

wilgotne ciasto bananowe na (wegańskim) jogurcie {video przepis}


Oto kolejny przepis z użyciem deseru jaglanego KOKO YOGO. Poprzednio przygotowałam czekoladowy krem z tofu >>KLIK<<, a dziś mam przepis na pyszne ciasto! Tym razem użyłam innego smaku deseru - kokosowego. Banan i kokos to na prawdę smaczne połączenie! Smak kokosa nie jest bardzo wyczuwalny, ale dzięki dodatkowi jogurtu ciasto jest wilgotne i ma przyjemny aromat :) Kokosowego posmaku dodaje ciastu również mąka kokosowa.
Już niedługo kolejny przepis z deserkiem KOKO YOGO, zapraszam Was również na stronę producenta >>KLIK<< jeśli chcecie dowiedzieć się wiecej o produktach :) 

sobota, 10 grudnia 2016

wegańscy ulubieńcy listopada


Zapraszam do obejrzenia filmu z ulubieńcami listopada! :) 



JEŚLI FILMIK CI SIĘ PODOBAŁ BĘDZIE MI MIŁO GDY ZASUBSKRYBUJESZ MÓJ KANAŁ >>KLIK<<

piątek, 9 grudnia 2016

pierniczki bez glutenu i cukru rafinowanego


1/3 grudnia za nami, a na blogu nie pojawił się jeszcze żaden typowo świąteczny przepis! :o Wiem, że na nie czekacie i dzisiaj dzielę się z Wami już pierwszym tegorocznym świątecznym przepisem i będą to pierniczki. Na blogu jest już jeden przepis na pierniczki >>KLIK<< jednak zawsze dobrze jest mieć wybór dlatego też przygotowałam drugi, nieco inny przepis. Pierniczki wyszły przepyszne! Są bardzo wciągające...Gdy zje się jednego, mimowolnie sięgamy po następnego...i następnego ;) Dzięki melasie mają również bardzo ciekawy aromat, który idealnie pasuje do korzennych przypraw. Pierniczki są kruche, ale zarazem miękkie. Utrzymują tę samą konsystencję przez cały czas - nie twardnieją z dnia na dzień. Jedynie od razu po upieczeniu są nieco miększe niż w następnych dniach. Z powodzeniem możecie upiec je w dzień świąt, jak i 1-2 przed. Będą również dobre jako prezent dla wielbicieli korzennych ciasteczek :) Ja sama na pewno powtórzę ten wypiek gdy nadejdzie Boze Narodzenie, bo mi oraz reszcie domowników bardzo posmakowały wegańskie i bezglutenowe pierniczki z tego przepisu! :)


wtorek, 6 grudnia 2016

jednoporcjowy dyniowy tofurnik z czekoladą


Czasami warto być egoistą...i upiec sobie jednoporcjowy tofurnik! ;) Często robię jednoporcjowe wypieki, a gdy mi posmakują zazwyczaj następnie odtwarzam je w "pełnowymiarowej" wersji. Tym razem przygotowałam tofurnik...jakżeby inaczej - z dynią! ;) A że ostatnio bardzo polubiłam połączenie dyni i czekolady, w takich właśnie smakach stworzyłam ten tofurniczek. Można zjeść go na śniadanie lub deser, albo nawet spakować do lunchboxu i zabrać do szkoły/pracy i w przerwie na posiłek cieszyc się słodkim, pysznym i jesiennym tofurnikiem - cały dla Ciebie! Znaczy...mozesz sie podzielić, ale...po pierwszym kęsie będziesz chciał zachować cały dla siebie! ;) 


piątek, 2 grudnia 2016

czekoladowo-orzechowy krem z awokado i banana (bez cukru)


Na rynku można znaleźć już kilka wegańskich zamienników Nutelli, jednak wiele osób z nich nie korzysta ze względu na kiepski skład, w którym na pierwszym miejscu zazwyczaj znajduje się cukier, a następnie masa utwardzonych tłuszczów. Nie jest coś najlepszego...Mimo wszystko jeśli chodzi o mnie, uważam, że gdy ktoś je takie rzeczy z umiarem to nic nie szkodzi, raz na jakiś czas można pozwolić sobie na taką przyjemność i dlatego też w swojej szafce mam taki wegański krem nugatowy z niegrzecznym składem ;)) Wiem jednak że są osoby, które za nic nie wezmą czegoś takiego do ust i dla nich właśnie przygotowałam ten przepis (znaczy - ten przepis jest dla każdego z Was, ale osoby szukające zdrowego kremu czekoladowego na pewno najbardziej się ucieszą :)). 
W moim kremie czekoladowym nie znajdziecie rafinowanego cukru - źródłem słodyczy są to daktyle i banany. Jako tłuszcz występuje awokado i maslo orzechowe, a czekoladowego smaku nadaje karob i kakao. Samo zdrowie! :) A jaki jest pyszny! Mówię Wam...Musicie spróbować ♥♥♥

INSTAGRAM @plantbasedmartyna