Znów zostawiłam Was na prawie dwa miesiące bez słowa...Ostatnio miałam dość pracowity okres na studiach - duuuużo pisania esejów oraz egzaminy. Do tego praca...no i tak wyszło, że czasu wolnego dużo nie było. Mam nadzieję, że wybaczycie! Trzy tygodnie temu rozpoczęłam drugi semestr drugiego roku studiów i znów się zaczyna - mam już kilka deadlinów w najbliższym czasie...Jednak zanim studyjne szaleństwo zacznie się na dobre ponownie - chcę podzielić się z Wami nowym przepisem!
wtorek, 5 lutego 2019
piernikowo-kakaowy chlebek bananowy (bez cukru i tłuszczu, pełnoziarnisty) // chocolate-gingerbread banana loaf (sugar and fat free + wholemeal)
Etykiety:
BANANY,
CIASTA,
CYNAMON,
ERYTROL,
KAKAO,
MĄKA ORKISZOWA,
MLEKO ROŚLINNE,
POMARAŃCZA,
PROSZEK DO PIECZENIA,
PRZYPRAWA KORZENNA,
RECIPE IN ENGLISH,
SODA OCZYSZCZONA
czwartek, 13 grudnia 2018
jaglana tarta snickers - bez cukru, glutenu i oleju // snickers millet tart - sugar, gluten and oil free
Etykiety:
AGAR,
BEZGLUTENOWE,
CIASTA,
ERYTROL,
KAKAO,
KASZA JAGLANA,
MASŁO ORZECHOWE,
MLEKO ROŚLINNE,
ORZECHY,
PŁATKI OWSIANE,
RECIPE IN ENGLISH,
SÓL,
SUSZONE OWOCE
Kasza jaglana jest wspaniała...sprawdza się świetnie zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach! W dodatku jest bardzo zdrowa więc jak najbardziej powinna być częścią naszej diety. W Wielkiej Brytanii nie jest aż tak popularna jak w Polsce i nie jest ją łatwo dostać, dlatego drodzy polscy czytelnicy - doceńcie to, że macie ją na wyciągnięcie ręki! :)
Jak już wspomniałam - kasza jaglana jest dość wszechstronna - sprawdzi się i na śniadanie i na obiad i na deser... W dzisiejszym poście dzielę się z Wami przepisem na przeeeepyszną tartę a'la Snickers, z dużym udziałem kaszy jaglanej właśnie. Był to dość spontaniczy eksperyment, którego rezultat bardzo pozytywnie mnie zaskoczył! Tarta wyszła przepyszna i zniknęła bardzo szybko... Aż ciężko było uwierzyć, że zawiera jedynie 5 głównych składników i jest tak zdrowa! Musicie jej spróbować! Ma wszystko co ma Snickers - jedynie w zdrowej wersji :) Karmel...z daktyli! Orzechy...masło orzechowe! Czekolada...kakao! Chyba ponownie ją zrobię w ten weekend...
wtorek, 27 listopada 2018
magazyn vege - listopad 2018
Etykiety:
RECENZJA
wtorek, 13 listopada 2018
muffiny czekoladowo-wiśniowe z tahini // chocolate&cherry muffins with tahini
Etykiety:
BABECZKI / MUFFINY / CUPCAKES,
DŻEM,
ERYTROL,
KAKAO,
MĄKA ORKISZOWA,
MIELONY LEN,
MLEKO ROŚLINNE,
PROSZEK DO PIECZENIA,
RECIPE IN ENGLISH,
SODA OCZYSZCZONA,
TAHINI,
WANILIA
Ostatnio dość często piekłam muffiny...Chyba to dlatego, że znów zaczęłam zajęcia na uniwersytecie i nie mam tak dużo czasu wolnego...A muffiny są idealne dla zabieganych ludzi - szybko się je przygotowuje, szybko się je piecze, a przede wszystkim - są pyszne! :) I poręczne - idealnie pasują do mojego lunchboxa który zabieram ze sobą na uniwersytet i umilają mi przerwę między wykładami :)
Tym razem postawiłam na sprawdzone połączenie - wiśnia i czekolada! A dokładniej mówiąc - kakao ;) Domowy, niskocukrowy dżem wiśniowy odegrał tutaj rolę nadzienia muffinek, a wierzch każdej został także i obdarowany odrobiną tahini, która idealnie wpasowała się tutaj smakowo!
Jeśli nie jesteście jeszcze wystaraczająco zachęceni do ich upieczenia, dodam że są pełnoziarniste, bez rafinowanego cukru oraz oleju/margaryny! A smakują obłędnie... ;)
poniedziałek, 5 listopada 2018
dyniowo "serowa" zapiekanka makaronowa // butternut squash "mac&cheese"
Etykiety:
BEZGLUTENOWE,
CZOSNEK,
DYNIA,
KUMIN,
KURKUMA,
MAKARON,
MLEKO ROŚLINNE,
OBIAD,
PAPRYKA WĘDZONA,
PIEPRZ CZARNY,
PŁATKI DROŻDŻOWE,
RECIPE IN ENGLISH,
SER,
SÓL
E N G L I S H V E R S I O N B E L O W