Lody bananowe każdy weganin pewnie zna ;) Są one dla nas wybawieniem w gorące dni! Kremowe i słodkie, w dodatku banalnie proste do wykonania i tanie ;) Za co jeszcze je uwielbiam? Za to, że można stworzyć tysiące smaków tych właśnie lodów! Za każdym razem możemy użyć innych dodatków i otrzymać deser lodowy w nowym wymiarze :) Tym razem stworzyłam lody bananowe o smaku...karmelu! To była jedna z najlepszych wersji lodów bananowych jaką jadłam! ♥ Jeśli jesteście fanami solonego karmelu wystarczy dodać do lodów szczyptę soli :)
wtorek, 26 lipca 2016
poniedziałek, 25 lipca 2016
jak zaczęłam zdrowy styl życia?
Etykiety:
TAG
Jakis czas temu na mój kanał YouTube dodałam filmik z odpowiedzią na tag "Na Zdrowie".
Mówię w nim głównie o mojej przygodzie ze zdrowym stylem życia, jak to się zaczęło, jak teraz wygląda, co się zmieniło itp... Zapraszam Was do oglądania! Będzie mi miło jesli również podzielicie się swoimi odpowiedziami :)
piątek, 22 lipca 2016
czarny ryż z pieczonym bobem i pieczarkami
Jedliście kiedyś czarny ryż? Ja do niedawna nawet nie widziałam, że taki istnieje :)
Zobaczyłam go w sklepie frisco.pl i postanowiłam wypróbować!
Był dla mnie zaskoczeniem, bo myślałam, że po ugotowaniu być może straci kolor i będzie bardziej, hmm...szarawy? Ale przez cały proces gotowania utrzymywał swój wyjątkowy kolor. Jest również bardzo smaczny - mi smakuje bardziej niż ryż biały :) Dodatkowo jest oczywiście nieoczyszczany ze wszelkich łusek itp. więc ma w sobie o wiele więcej wartości! Polecam Wam go wypróbować! :) Ja przygotowałam go w wersji sezonowej - z bobem. Po raz pierwszy również upiekłam bób i powiem Wam, że smakuje mistrzowsko! ♥
piątek, 15 lipca 2016
tofurnik mango z musem truskawkowym (bez pieczenia)
Etykiety:
AGAR,
BANANY,
BEZGLUTENOWE,
CIASTA,
ERYTROL,
LATO,
MANGO,
PŁATKI OWSIANE,
SOK Z CYTRYNY,
SUSZONE OWOCE,
TOFU,
TRUSKAWKI
Latem mam mniejszą ochotę aby odpalać piekarnik i piec ciasta. Jednak ochota na ciasta jest tak samo duża jak w inne pory roku... :D Co zatem zrobić? Ciasto bez pieczenia! Idealne rozwiązanie na lato :) Tym razem postanowiłam przygotować mój pierwszy tofurnik na zimno! I jak na pierwszy wyszedł przepyszny! Idealna konsystencja, orzeźwiający, a połączenie truskawek z mango jest po prostu cudowne! Owsiano-żurawinowy spód również świetnie pasuje do całości. To na pewno nie będzie ostatni tofurnik na zimno jaki zrobiłam! :)
A jakie są Wasze ulubione ciasta bez pieczenia? :)
wtorek, 12 lipca 2016
dżem malinowy
Etykiety:
AGAR,
BEZGLUTENOWE,
CUKIER,
DOMOWE PRZETWORY,
DŻEMY / KONFITURY,
LATO,
MALINY
Sezon na domowe przetwory czas rozpocząć :) Od kilku lat jem tylko domowe dżemy, te sklepowe ani razu nie pojawiły się w moim domu. Na blogu jest już sporo przepisów na różne dżemy - >>KLIK<< . Robię je z dwóch podstawowych składników - owoców i cukru. Nie używam żadnych żel-fixów które są całkowicie zbędne! Jeśli dżem wydaje się zbyt rzadki dodaję jedynie odrobinę agaru (tak jak w dzisiejszym :)). Używam zwykłego białego cukru, ponieważ i tak moje dżemy są bardzo nisko-słodzone, więc odrobina cukru jeszcze nikogo nie zabiła ;) Możecie oczywiscie użyć ksylitolu lub innego ulubionego słodzidła ;)