czwartek, 21 grudnia 2017

rozgrzewające warzywne chilli z batatami i jarmużem // vegan veggie chilli with sweet potatoes and kale


E N G L I S H  B E L L O W 

Tak jak obiecałam - jest i "nowy" przepis. Wiem, że święta za pasem i powinnam dodać tutaj jakieś pierniki czy barszcz, aczkolwiek od kiedy jestem w Polsce mam dużo spraw do załatwienia i niestety nie tak wiele czasu na eksperymenty w kuchni...Jednak na Boże Narodzenie planuję przygotować coś, czego jeszcze nie ma na blogu więc jeśli wszystko wyjdzie smacznie podzielę się z Wami przepisem :) Jednak bedzie to już niestety po świętach. Na tę chwilę polecam Wam przejrzeć zbiór świątecznych przepisów, które już są na blogu, a jest trochę :) Może któryś z przepisów przypadnie Wam do gustu - >>KLIK<<
Jeśli zaś o te chilli chodzi - ugotowałam je jakiś czas temu, ale postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, bo było naprawdę baaaardzo smaczne! Sycące i rozgrzewające - a czego chcieć więcej gdy na dworze mróz? Polecam przygotować je na obiad lub kolację :) Możecie przechowywać je w lodówce do 3 dni lub nawet ugotować większą porcję i zamrozić - polecam szczególnie zabieganym studentom (takim jak ja... ;)). 

wtorek, 19 grudnia 2017

wegańscy ulubieńcy listopada


Dawno nie było mnie na blogu, ale uniwersyteckie obowiązki całkowicie mnie pochłonęły :( Od 4 dni jestem jednak w Polsce i zostaję tutaj do 29 grudnia więc postaram się dodać nowe przepisy na bloga, a także przygotować jakieś nowe świąteczne receptory! Na razie jednak jako pierwsze zapraszam Was do obejrzenia ulubieńców z poprzedniego miesiąca. Jak zwykle przeważają produkty spożywcze, ale mam i dwa kosmetyki :) Dajcie mi znać, czy słyszeliście o którymś z tych produktów!



P.S. Jeśli chcesz być na bierząco ze wszystkimi filmikami jakie dodaje na mój kanał >>KLIK<< zachęcam do subskrypcji! :) Będzie mi bardzo miło jeśli dołączysz do subskrybentów mojego kanału :) Kliknij >>TUTAJ<< aby to zrobić!

poniedziałek, 13 listopada 2017

dyniowo-piernikowe lody bananowe z masłem orzechowym // gingerbread pumpkin peanut butter "nice cream"


E N G L I S H  B E L L O W 

Lody kocham do tego stopnia, że nie ważna dla mnie pora roku. Jem je wiosną, latem, jesienią i zimą. Zmieniają się głównie tylko ich smaki. Latem są one bardziej owocowe, zimą i jesienią bardziej korzenne - uwielbiam cynamon, goździki czy kardamon... Najszybszym sposobem na wegańskie lody są...banany! Na blogu jest już przepis na lody czekoladowo-kokosowe z bananów i lody o smaku solonego karmelu również z bananów. Dzisiaj czas na kolejny przepis na bananowe lody, często hashtagowane jako #nicecream :) Skoro powoli zbliżamy się do zimy (mama ostatnio powiedziała mi, że w Polsce był już pierwszy śnieg!), lody będą również w jesienno/zimowym klimacie - z dodatkiem korzennych przypraw i dyni. Do tego też porcja masła orzechowego i jesteśmy w lodowym niebie... Najlepiej smakują jedzone na kanapie, pod ciepłym kocykiem i przy kaloryferze :P 
Przepis pochodzi z książki Pawła Ochmana "Pyszności z roślin", moją recenzję tej książki możecie przeczytać >>TUTAJ<<

niedziela, 5 listopada 2017

kakaowe trufle z fasoli // cocoa kindey bean truffles


E N G L I S H  B E L L O W

W końcu jakiś przepis! Pewnie tak pomyśleliście widząc ten post ;) Przepraszam, że ostatnio mało przepisów na blogu, ale tak jak wiecie wyjechałam do Wielkiej Brytanii, studiuje i pracuję jednocześnie i ciężko znaleźć mi wystarczająco dużo czasu aby porządnie zająć się blogiem nad czym bardzo ubolewam bo uwielbiam do Was pisać i dzielić się przepisami! (jeśli ktoś jest ciekawy co słychać u mnie na co dzień zapraszam na mojego instagrama >>KLIK<< :)).


poniedziałek, 30 października 2017

PYSZNOŚCI Z ROŚLIN, wegańska książka kucharska WEGANONA - recenzja


Ostatnio pisałam Wam, że otrzymałam do recenzji dwie nowe wegańskie książki kucharskie. Dzisiaj przyszedł czas na recenzję drugiej z nich, a jest nią "Pyszności z roślin" napisana przed Pawła Ochmana, znanego Wam pewnie z bloga Weganon (no nie mówcie mi tylko, że nie znacie tego bloga, bo to chyba niemożliwe! :)) Paweł stworzył w 100% słodką książkę ze 100% wegańskimi recepturami na najróżniejsze smakołyki! Zapraszam Was do przeczytania recenzji! Mam nadzieję, że uda mi się Was zaciekawić tą książką :)


INSTAGRAM @plantbasedmartyna