sobota, 12 grudnia 2015

szybkie pierniczki (miekkie)


Kiedy ten czas zleciał? Za niecałe dwa tygodnie będą Święta! :o A ja jeszcze żadnego nowego świątecznego przepisu nie dodałam na bloga... :D Aleeee już pędzę ze świątecznymi przepisami :) Na pierwszy ogień - szybkie pierniczki. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że nie wymagaja leżakowania - możecie upiec je nawet dzień przed Świętami :) Są mocno korzenne, dzięki domowej przyprawie do piernika (na którą przepis znajdziecie >>TUTAJ<<), mięciutkie i pyszne :) Śmiało możecie je polukrować, a będą wyglądać jeszcze piękniej! :) 

czwartek, 10 grudnia 2015

proteinowe kotlety z soczewicy


Dzisiaj mam dla Was nieco podrasowaną wersję kotletów ze strączków. Będą z niej zadowoleni szczególnie sportowcy, ponieważ kotlety z poniższego przepisu są bardzo bogate w (roślinne) białko - pochodzące po pierwsze z soczewicy, a po drugie z wegańskiej odżywki białkowej z grochu Green Love :) Owa odżywka w swoim składzie ma jedynie izolat białka grochu (oraz subst. przeciwzbrylajacą) więc jej smak nie jest określony, przez co nadaje się doskonale do potraw na słodko, ale jak się również okazuje - także na słono :) Zapraszam do wypróbowania przepisu :)


wtorek, 8 grudnia 2015

najbardziej czekoladowe ciastka jakie jadles


Czy może być coś bardziej czekoladowego od tych ciastek? Chyba jedynie sama czekolada... ;)
Te ciastka może i wyglądają niepozornie, ale...mają w sobie 3 tabliczki czekolady!!! Tak, dobrze przeczytaliście :) Ciastka wprost idealne dla czekolado-holików ♥ Jedno ciacho zaspokaja ochotę na czekoladę na długoooo, ale mimo wszystko chce się jeszcze i jeszcze... Ważne, aby użyć czekolady dobrej jakości, o wysokiej zawartosci kakao - to głównie decyduje o smaku ciastek. Polecam nową linię czekolad 70% kakao od Terravita! :)
P.S. Zapraszam do udziału w ankiecie znajdującej się po prawej stronie :)

sobota, 5 grudnia 2015

migdalowe ciasto z musem z persymony


Persymona, kaki, jabłko orientu itd itd...Ten owoc ma naprawdę wiele nazw, można się pogubić. Ale za każdym razem, gdy pojawia się w sklepach wiadomo, że nadeszła jesień. Być może widzieliście ten owoc w sklepie, nawet na chwilę zatrzymaliście się przy nim zastanawiając się co to za dziwo i jak to się je...Dzisiaj przedstawiam Wam jeden ze sposóbow na wykorzystanie persymony - ciasto na bazie puree z tego owocu. Dzięki niemu jest słodkie i wilgotne. Persymona ma to do siebie, że jest właśnie bardzo słodkim owocem - musi jednak być dojrzała. Dojrzała jest, gdy ma ciemno pomarańczowy kolor i jest lekko miękko. Jako dodatek do ciasta sprawdza się idealnie - co prezentuję Wam dzisiaj, ale spróbujcie jej również jako dodatek do owsianki czy składnik smoothie :) Sezon na persymonę potrwa jeszcze jakiś czas więc eksperymentujcie :)

czwartek, 3 grudnia 2015

konkurs z Russell Hobbs i Proste Historie - wygraj MULTICOOKER


Grudzień zaczął się trzy dni temu...Coraz bardziej czuć świateczną atmosferę...
Uwielbiam ten czas - a Wy? :) Ten klimat, świąteczne przygotowania, ubieranie choinki, a przede wszystkim...
...świateczne smakołyki :)

Wielu z nas przygotowując obiad czy świąteczną kolację sięga po przepisy naszych mam czy babć przekazywane z pokolenia na pokolenie. Przecież nic nie smakuje lepiej niż barszczyk babci Marysi czy farsz do świątecznych pierogów cioci Joli.

W tym roku możesz mieć okazję przygotować swoje ulubione świateczne dania w MULTICOOKERZE lub BLENDERZE Mix&Go! Doprawić je za pomocą młynka do soli/pieprzu...

Wystarczy, że odpowiesz na jedno proste pytanie... - Jakie jest Twoje najsmaczniejsze wspomnienie związane ze Świętami?


Sponsorem nagród w konkursie jest Russel Hobbs, a organizatorem Proste Historie.
Na Wasze odpowiedzi czekam do 20 grudnia - na pewno macie jakieś pyszne, świąteczne wspomnienia :)
Swoje zgłoszenia z odpowiedzą na pytanie Jakie jest Twoje najsmaczniejsze wspomnienie związane ze Świętami? przesyłajcie w aplikacji na facebooku - KLIK TUTAJ (wchodzimy w link i klikamy "dodaj odpowiedź" - to wszystko :))

Naprawdę warto zawalczyć o te nagrody! :)

INSTAGRAM @plantbasedmartyna