pi膮tek, 14 kwietnia 2017

szafranowy pudding ry偶owy z tahini i malinami


Ry偶 najcz臋艣ciej jest jedzony w wersji wytrawnej, jednak jego s艂odka ods艂ona jest r贸wnie smaczna i warto czasem przygotowa膰 dla urozmaicenia diety w艂a艣nie taki s艂odki pudding ry偶owy :) 艢wietny zar贸wno jako 艣niadanie, a takze i deser :) Tym razem przygotowa艂am go z dodatkiem szafranu, kt贸rym ostatnio zosta艂am obdarowana! :) Przylecia艂 do mnie wprost z Iranu - jest to wi臋c najlepszej jako艣ci szafran. Zapewne wiecie, 偶e uchodzi on za najdro偶sz膮 przypraw臋 艣wiata? Z tego powodu nie b臋d臋 zach臋ca膰 Was do jego regularnego zakupy, jednak warto spr贸bowa膰! Poza tym jest to bardzo wydajna przyprawa. Jako dodatki do puddingu wybra艂am tahini i maliny - oba sk艂adniki bardzo dobrze komponowa艂y si臋 smakowo z puddingiem :)

Ry偶 jest dobrym 藕r贸d艂em energii, gdy偶 dostarcza nam g艂贸wnie w臋glowodan贸w, kt贸re s膮 podstaw膮 naszej diety. Wi臋cej o w臋glowodanach oraz o "wymiennikach w臋glowodanowych" (szczeg贸lnie w dietach diabetyk贸w) mozecie przeczyta膰 tutaj - klik

wtorek, 11 kwietnia 2017

proteinowa granola czekoladowo-orzechowa


Uwielbiam domow膮 granol臋! Tak na prawd臋 kupn膮 jad艂am moze jakie艣 2-3 razy...i wcale jej nie potrzebuj臋 od kiedy sama j膮 piek臋! Jest to bardzo proste, a efekt ko艅cowy zawsze jest pyszny! Dodatkowym atutem domowej granoli jest to, 偶e w pe艂ni kontrolujecie jej sk艂ad, a jak wiadomo, sklepowe granole cz臋sto maj膮 sporo nieporz膮danych sk艂adnik贸w... No i kolejna rzecz - w domu mozecie przygotwa膰 bardzo kreatywn膮 granol臋 o niepowtarzalnym smaku, a w sklepie nie macie az takiego wyboru... Powiedzcie mi, czy widzieli艣cie gdzie艣 granol臋 proteinow膮? Nie s膮dz臋... Ale ja w艂a艣nie tak膮 zrobi艂am i dzisiaj dziel臋 si臋 z Wami przepisem, kt贸ry jest warty spr贸bowania! Nie do艣膰, 偶e granola jest pyszna i przyjemnie chrupi膮ca, to jest r贸wnie偶 o wiele bardziej bogata w bia艂ko ro艣linne ni偶 zwyk艂a granola ;) Idealnie smakuje z mlekiem ro艣linnym czy jogurtem sojowym i owocami :) 


brownie z ciecierzycy z mas艂em orzechowym (bez t艂uszczu, glutenu i cukru) {video przepis}


Je艣li brownie kojarzy Wam si臋 z niezdrowym, t艂ustym i ci臋偶kim ciastem, dzisiaj mam dla Was to samo ciasto w zupe艂niej innej wersji! Bardzo zdrowe i dietetyczne, do tego bez m膮ki, cukru i t艂uszczu (pomijaj膮c mas艂o orzechowe). Na pewno s艂yszeli艣cie o brownie z fasoli. Ja jednak posz艂am o krok dalej i postanowi艂am upiec brownie z ciecierzycy! Ciecierzyca bardzo dobrze sprawdza si臋 w deserach, jakkolwiek to brzmi ;) Ma lekko orzechowy, s艂odkawy posmak wi臋c bardzo dobrze sprawdzi艂a si臋 jako baza brownie! Jest r贸wniez bardzo zdrowa - zawiera du偶o bia艂ka, b艂onnika, jest tak偶e 藕r贸d艂em potasu. Kolejne sk艂adniki brownie s膮 nie mniej zdrowe ;) Kakao to skarbnica magnezu, kt贸ry przyda si臋 zw艂aszcza wszystkim kt贸rzy tak jak ja nied艂ugo pisz膮 matur臋 ;) Mas艂o orzechowe to 藕r贸d艂o zdrowych t艂uszcz贸w, kwas贸w omega 6 oraz bia艂ka

niedziela, 9 kwietnia 2017

pasztet z topinamburu i fasoli z past膮 miso


Wielkanoc za pasem, a w tym roku nie pojawia艂 si臋 tutaj jeszcze 偶aden wielkanocny przepis...I niestety, ale ten pasztet bedzie jedynym przepisem, kt贸ry w tym roku dla Was zaproponuj臋... :( Do matury coraz mniej czasu i ostatnio nauka sp臋dza mi sen z powiek i nie mam tyle czasu na realizowanie moich kuchennych pomys艂贸w. Mam nadziej臋, 偶e mi to wybaczycie i od razu odsy艂am Wam pod TEN LINK >>KLIK<< gdzie znajdziecie inne przepisy wielkanocne z poprzednich sezon贸w - korzystajcie! ;) A je艣li chodzi o dzisiejszy przepis - jest nim pasztet! A jak偶e ;) Wiecie, 偶e je uwielbiam ;) Na Wielkanoc nadaj膮 si臋 bardzo dobrze. Idealnie zast臋puj膮 mi臋sne pasztety. Nigdy takiego szczerze m贸wi膮c nie jad艂am, ale uwielbiam wega艅skie pasztety, poniewa偶 s膮 niezwykle aromatyczne i na prawd臋, na prawd臋 przepyszne! Po raz pierwszy wykorzysta艂am do pasztetu topinambur i sprawdzi艂 si臋 艣wietnie nadaj膮c pieczeni lekko s艂onecznikowy posmak. Ostatnio coraz cz臋艣ciej widuj臋 to warzywo w supermarketach w o wiele przyst臋pniejszej cenie ni偶 kilka miesi臋cy temu (艣rednio 6-7z艂 za 500g) wi臋c nie powinni艣cie mie膰 problem贸w z jego dost臋pno艣ci膮 :) Jako dodatek do pasztetu wybra艂am past臋 miso kt贸ra r贸wnie偶 nadaje mu specyficzny aromat i jest to produkt, kt贸ry warto mie膰 w swojej kuchni, bo jak widzicie - nadaje si臋 nie tylko do tradycyjnej zupy miso, ale ma i wiele innych zastosowa艅 ;) Jednak je艣li nie uda si臋 jej Wam nigdzie zakupi膰 mo偶ecie zast膮pi膰 j膮 sosem sojowym. 


pi膮tek, 7 kwietnia 2017

truskawkowo-ananosowy krem lodowy z tofu


Wiosn膮 czy latem nie zawsze mamy ochot臋 na gor膮c膮 owsiank臋 na 艣niadanie, czy ci臋偶kie ciasto na deser. Je艣li chodzi o mnie - wybieram wtedy owocowe opcje. Jedn膮 z nich jest na przyk艂ad taki w艂a艣nie oto krem z silken tofu - z dodatkiem mro偶onych truskawek oraz ananasa - orze藕wiajacy, owocowy, s艂odki i za spraw膮 tofu - bogaty w bia艂ko. Idealny na lekkie 艣niadanie czy deser :)


INSTAGRAM @plantbasedmartyna