Słońce chyba odeszło wraz z wakacjami, bo od kilku dni mamy
smutną pogodę...Szaro, pochmurno, deszczowo...Moim typem pogody są upały,
uwielbiam kiedy jest słonecznie, 30*C mi nie przeszkadza :) Jednak wszystko co
dobre szybko się kończy... Letnie owoce też już powoli się konczą, na
straganach zaczynają królować śliwki i jabłka. Jednak jeszcze jest okazja, żeby
kupić maliny i borówki i upiec ciasto z tego przepisu! :) Jakiś czas temu
robiłam podobne, z truskawkami - KLIK, dzisiejsze jest jednak z dodatkiem karobu. Jeśli nie
macie karobu możecie użyć kakao, lub zakupić karob np.TUTAJ.
sobota, 19 września 2015
"pulpeciki" z tofu wędzonego
Etykiety:
BEZGLUTENOWE,
BULION,
CZOSNEK,
KOPEREK,
MĄKA JAGLANA,
MIELONY LEN,
OBIAD,
PIEPRZ CZARNY,
SÓL,
TOFU
Ostatnio postanowiłam trochę pokombinować z tofu. W wyniku
tych eksperymentów powstały te pulpeciki. Mięsnych nigdy nie jadłam, ale te -
wegańskie bardzo mi smakowały :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie :D A
jeszcze szybciej i przyjemniej zjada. Zrobiłam je z tofu wędzonego
Polsoi, ale możecie użyć każdego innego rodzaju który jest przedstawiony na
stronie producenta ;)
drożdżówki z malinami
Etykiety:
BEZGLUTENOWE,
CUKIER,
DROŻDŻE,
DROŻDŻÓWKI,
LATO,
MALINY,
MIX BEZGLUTENOWY,
MLEKO ROŚLINNE,
OLEJ,
PIECZYWO,
SÓL
To był mój pierwszy bezglutenowy wypiek z drożdżami (nie
licząc chlebów) i obawiałam się czy się uda...W dodatku postanowiłam jeszcze
bardziej "utrudnić" sobie zadanie i stworzyć drożdżówki nie tylko
bezglutenowe, ale i wegańskie ;) Efekt mnie zadowolił! Może i nie wyrosły tak
jak to sobie wyobrażałam, ale smakowo wszystko nadrobiły! ♥ Jak to mówią - pierwsze koty za płoty ;) Na pewno dalej będę eksperymentować z
bezglutenowo-wegańskim ciastem drożdżowym, aż
uda mi się znaleźć
idealny przepis :) Na razie polecam Wam poniższe
drożdżówki.
Maliny jeszcze mamy, więc jak najszybciej trzeba brać się
za pieczenie :) Najlepiej smakują pierwszego dnia, albo od razu po upieczeniu -
jeszcze ciepłe ♥ Jednak
drugiego i trzeciego dnia są równie smaczne - polecam podgrzać je
w piekarniku przez chwilkę :)
domowe czekoladki REESE'S
Etykiety:
BEZGLUTENOWE,
CZEKOLADA,
DOMOWE SŁODYCZE,
MASŁO ORZECHOWE
Jako pierwsze zapytam, czy znacie te łakocie? Myślę, że pewnie tak ;) Niestety ich oryginalna wersja nie jest wegańska. Przed przejściem na weganizm je uwielbiałam! I planowałam,
planowałam, planowałam...zrobić te domowe. Ciągle zapominałam. Masło orzechowe i
czekolada to duet wprost stworzony dla siebie! I dla mnie, hihi :)) A
najlepsze, że w domowym zaciszu można łatwo podrobić amerykańskie czekoladki.
Smakują niemal identycznie, serio! :)) Wiem, że nie wyglądają jak oryginał i,
że są pod względem wyglądu niedoskonałe, ale...kto by się przejmował wyglądem,
skoro smakują jak prawdziwe Reese's? :))
chleb bezglutenowy z czarnuszką
Etykiety:
BEZGLUTENOWE,
CUKIER,
CZARNUSZKA,
DROŻDŻE,
MĄKA GRYCZANA,
MĄKA KUKURYDZIANA,
MĄKA RYŻOWA,
PIECZYWO,
SÓL
To było dla mnie wyzwanie. Jestem fanką domowego pieczywa,
właściwie to już dawno przestałam jeść te sklepowe. Nie ma nic smacznego ani
zdrowego w nadmuchanych bułkach/chlebie, które są dodatkowo barwione karmelem,
aby wmówić konsumentom, że to pieczywo razowe...